Bezorgd over het bijwonen van een evenement met medicinale cannabis?

05 april 2023

Met de zomer voor de deur zullen velen van ons plannen maken om festivals, pretparken of sportwedstrijden te bezoeken. Maar wat gebeurt er als je op een openbaar evenement medicatie met cannabis nodig hebt? Als patiënt heb je rechten, en een paar stappen voorafgaand aan het evenement kunnen ervoor zorgen dat je zonder zorgen vrij kunt medicineren.

Ondanks meer dan 20 jaar legalisering blijven onderwerpen rond medicinale cannabis in Nederland gehuld in twijfel en zelfs stigma. Nadat ze vaak door extreem moeilijke omstandigheden zijn gekomen om toegang te krijgen tot hun medicijnen, zijn veel patiënten nog steeds onzeker over hun rechten – en de onzekerheden houden niet op bij de patiënt. In een land waar een aanzienlijk deel van de bevolking – waaronder bijna een derde van de politieagenten – niet op de hoogte is van de legaliteit van medicinale cannabis, is angst voor een oordeel en zelfs vervolging nog steeds aan de orde van de dag.

Bij PGMCG horen we veel verhalen van patiënten die door de politie zijn ondervraagd omdat ze hun medicatie gebruikten of zelfs maar bij zich hadden. In een dergelijk klimaat kan het voor medicinale cannabis patiënten gemakkelijk zijn om zich af te vragen wanneer en waar het “oké” is om hun medicatie in te nemen. Het is dan ook begrijpelijk dat veel patiënten zich afvragen: mag ik mijn medicinale cannabis meenemen naar een evenement?

Of ze nu naar een festival, een conferentie of een sportevenement gaan, patiënten met medicinale cannabis kunnen zich onzeker voelen over het meenemen van hun medicatie. Sterker nog, veel mensen aarzelen om überhaupt medicatie in het openbaar te gebruiken. Daarom dachten we alle informatie te verzamelen die we konden vinden om een nuttige gids samen te stellen over het meenemen van medicinale cannabisproducten naar verschillende evenementen.

Wat zijn uw rechten?

Net als het gebruik van je medicatie op een werkplek, wordt je recht om medische cannabis te bezitten in een evenementenomgeving beschermd door Sectie 15 (1) van de Equality Act 2010 in de UK. Dit betekent in wezen dat medicinale cannabis patiënten wettelijk niet de toegang tot een evenement kan worden geweigerd omdat ze hun medicatie bij zich hebben. In Nederland hebben wij deze wet niet alleen de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte

Dit brengt ons bij de vraag: Wat is de beste manier om je kansen op succes te maximaliseren als je medische cannabis meeneemt naar een evenement?

Aanbevolen stappen voorafgaand aan de bijeenkomst

Neem vooraf contact op met de organisatoren

In de verslagen die we hebben gehoord van patiënten met positieve ervaringen, beschrijft een meerderheid hoe ze contact hebben opgenomen met de organisatoren van het evenement voordat ze aanwezig waren. Dit is een goede manier om complicaties en vertragingen bij aankomst te voorkomen doordat het personeel niet op de hoogte is van de regels met betrekking tot medicinale cannabis.

Een e-mail sturen naar de betreffende afdeling of hen bellen (je zou deze informatie moeten kunnen vinden op de website van de organisator/locatie) kan helpen ervoor te zorgen dat iedereen – inclusief jijzelf – voorbereid is op je komst. Als u de organisatoren ruim van tevoren inlicht, kunnen zij hun onderzoek doen (dat zou in dit stadium niet echt nodig moeten zijn, maar het zijn de pauzes) en hoeft u niet op hen te wachten als u aankomt.

Houd de relevante documenten klaar om te delen

Net als bij reizen met medicinale cannabis kan het hebben van een kopie van relevante documenten om te delen met functionarissen van evenementen het hele proces een stuk eenvoudiger maken. In feite is het zonder deze zaken onwaarschijnlijk dat je ergens aankomt, aangezien dit het enige bewijs is dat je medische cannabis voorgeschreven hebt gekregen.

Wees klaar om een kopie van je recept en een brief van je arts te delen, hetzij voor je bezoek, hetzij bij aankomst. Een brief van uw arts bevat idealiter de volgende informatie:

De naam en geboortedatum van de patiënt;
Een lijst van de voorgeschreven medicijnen;
De handtekening van de voorschrijvende arts.

Aanbevolen stappen bij aankomst

Meld u bij de betreffende plaats/persoon

Als u voor uw bezoek contact hebt gehad met het managementteam van de locatie, hebt u wellicht instructies gekregen over waar u bij aankomst naartoe moet gaan. Dit kan de klantenservice zijn of een beveiligingsmedewerker.

Als u niet is verteld waar u bij aankomst heen moet of als u van tevoren geen contact hebt gehad met de organisatoren van het evenement, kan het nuttig zijn zo snel mogelijk met een personeelslid te spreken om vertragingen bij binnenkomst tot een minimum te beperken.

Zorg dat u toegang hebt tot alle relevante documenten

Hoewel je je recept en doktersbrief misschien al via e-mail hebt gedeeld, is het een goed idee om tijdens het evenement toegang te hebben tot deze documenten. Dit helpt verwarring weg te nemen als u wordt benaderd door een personeelslid dat niet op de hoogte is van uw situatie. In dat verband is het ook aan te raden uw correspondentie met het management van het evenement bij de hand te houden.

In veel gevallen zou u voor het gemak een digitale kopie van uw recept en uw doktersbrief moeten kunnen inzien.

Bewaar uw medicijnen in de originele verpakking

Het is misschien niet het meest handige ding om je medicatie in mee te nemen, maar je medicatie in de originele verpakking bewaren kan veel helpen om mogelijke scepsis van evenementenpersoneel te verminderen. Als je je medicijnen in een officiële verpakking (met je naam erop gedrukt) kunt laten zien, naast je recept, kan dat alleen maar goed zijn als je praat met iemand die niet op de hoogte is van de legaliteit van medicinale cannabis.

Wees je bewust van je rechten

Zoals we al eerder zeiden, is het uw recht om op alle soorten locaties in Nederland medicatie te mogen gebruiken. Als je problemen ondervindt met organisatoren van evenementen die niet op de hoogte zijn van deze rechten, blijf dan kalm en leg het zo goed mogelijk uit. Een eenvoudige Google van de relevante wetgeving kan helpen om de situatie te verlichten.

Hoewel er nog een lange weg te gaan is voordat medicinale cannabispatiënten niet langer geconfronteerd worden met onzekerheid en angst over hun recht om hun medicijn in te nemen, zijn we blij te zien dat een paar evenementenlocaties in Nederland hun verantwoordelijkheid op dit gebied serieus nemen. Het is misschien niet gegarandeerd dat je geen problemen of vertragingen zult ondervinden als je in de zomer naar een muziekfestival of in het weekend naar een voetbalwedstrijd gaat, maar als je deze stappen volgt, heb je de beste kans op een positieve ervaring.

Met dank aan Leafie.com