Ongeschiktheid van cannabis met hoge THC-concentraties voor medisch gebruik niet ondersteund door wetenschap

01 april 2020

Expert opinie: beweringen van ongeschiktheid van cannabis met hoge THC-concentraties voor medisch gebruik worden niet ondersteund door de wetenschap

In maart 2020 heeft het IACM bestuur besloten om een nieuwe categorie te vestigen in de IACM informatie die het opstellen van adviezen en uitspraken van de onderzoekers op de huidige wetenschappelijke rapporten en adviezen van collega’s stimuleert. Deze verklaringen zijn bedoeld om de discussie op gang te brengen over controversiële onderwerpen. Het assessment van vandaag komt van Dr. Franjo Grotenhermen, Managing Director van de IACM, die een medische praktijk met een focus op basis van cannabis behandelingen werkt in Duitsland. Het is een conclusie over de werkzaamheid van cannabis voor pijnbestrijding door Dr. Alfonso Edgar Romero-Sandoval en is opgezet door de afdeling Anesthesiologie van de Wake Forest University School of Medicine in Winston-Salem, USA, en collega’s.

Volgens het rapport van een persagentschap verklaarde Dr. Romero-Sandoval: “weten we dat zeer krachtige producten geen plaats in de medische sector zou moeten hebben, er is een hoog risico op het ontwikkelen van cannabisgebruik aandoeningen die verband houden met de blootstelling aan producten met een hoog THC-gehalte.” Dr. Romero-Sandoval en collega’s analyseerden de potentie van cannabis in 8505 cannabis monsters van 653 legale apotheken in de Verenigde Staten. Ongeveer 70% van de monsters voor medisch gebruik zijn gepromoveerd met een THC-gehalte van meer dan 15%. In het onderzoek artikel gepubliceerd in PLoS ONE, beweren de auteurs dat “patiënten die deze producten consumeren kunnen worden blootgesteld aan het risico van acute intoxicatie of lange termijn bijwerkingen.” Romero-Sandoval zegt, dat vele studies hebben getoond dat cannabisproducten die tot 5% THC bevatten effectief genoeg zijn om chronische pijn te verminderen met minimale bijwerkingen.

“In Duitse apotheken zijn meer dan 30 variëteiten cannabis bloemen beschikbaar, waarvan de meeste een THC-concentratie van 15% overschrijden en vaak 20%. Dit is logisch, aangezien je bij hoge concentraties THC benodigde doses van cannabis bloemen kan verlagen, die de kosten voor de patiënt vermindert. Je moet natuurlijk bij hun plaats in de moderne behandeling met cannabis gebaseerde medicijnen blijven. In de medische context, is er geen wetenschappelijke basis om aan te nemen dat producten met een hoger THC-gehalte gevaarlijker zijn dan met een lager THC-gehalte, “zei Dr. Grotenhermen.” Ik heb nog nooit een patiënt gehad wiens cannabis product te sterk was. Men moet beginnen met zeer lage doses en dan langzaam verhogen naar de aanvaardbare en de nodige dosis, Het maakt niet uit welk product je gebruikt. Als je begint met een te hoge dosis, zal een product met 2% THC bij naïeve patiënten te veel zijn zelfs. We moeten een relevant aantal soorten cannabis bloemen met verschillende niveaus van THC, CBD en andere cannabis bestanddelen in apotheken en dispensaria beschikbaar hebben. ”

Cash MC , Cunnane K, Fan C, Romero-Sandoval EA. Mapping cannabis potency in medical and recreational programs in the United States. PLoS ONE 15(3): e0230167.

UPI of 26 March 2020

Expertenmeinung: Behauptungen der Ungeeignetheit von Cannabis mit hohen-THC Konzentrationen für die medizinische Verwendung werden nicht durch die Wissenschaft unterstützt
Im März 2020 beschloss der IACM-Vorstand, eine neue Kategorie in den IACM-Informationen einzurichten, die zur Abfassung von Meinungen und Stellungnahmen von Forschern zu aktuellen wissenschaftlichen Berichten und Stellungnahmen von Kollegen ermuntert. Diese Stellungnahmen sollen die Diskussion über kontroverse Themen anregen. Die heutige Stellungnahme stammt von Dr. Franjo Grotenhermen, dem Geschäftsführer der IACM, der in Deutschland eine medizinische Praxis mit dem Schwerpunkt auf cannabisbasierten Behandlungen betreibt. Es geht um eine Behauptung über die Wirksamkeit von Cannabis zur Schmerzlinderung, die von Dr. Alfonso Edgar Romero-Sandoval von der Abteilung für Anästhesiologie der Wake Forest University School of Medicine in Winston-Salem, USA, und Kollegen aufgestellt wurde.

Nach dem Bericht einer Presseagentur erklärte Dr. Romero-Sandoval: “Wir wissen, dass hoch-potente Produkte keinen Platz im medizinischen Bereich haben sollten, da ein hohes Risiko besteht, Cannabiskonsumstörungen zu entwickeln, die mit der Exposition gegenüber Produkten mit hohem THC-Gehalt zusammenhängen”. Dr. Romero-Sandoval und Kollegen analysierten die Cannabis-Potenz in 8505 Cannabisproben aus 653 legalen Verteilungsstellen in den USA. Etwa 70 % der Proben für die medizinische Verwendung wurden mit einem THC-Gehalt von mehr als 15 % beworben. In dem in PloS ONE veröffentlichten Forschungsartikel behaupten die Autoren, dass “Patienten, die diese Produkte konsumieren, dem Risiko einer akuten Berauschung oder langfristiger Nebenwirkungen ausgesetzt sein können”. Romero-Sandoval erklärte, dass mehrere Studien gezeigt haben, dass Cannabisprodukte mit einem THC-Gehalt von bis zu 5 % ausreichen, um chronische Schmerzen mit minimalen Nebenwirkungen zu reduzieren.

“In deutschen Apotheken sind mehr als 30 Sorten Cannabisblüten erhältlich, von denen die meisten eine THC-Konzentration von 15 % und oft 20 % überschreiten. Dies ist sinnvoll, da man bei hohen THC-Konzentrationen geringere Dosen von Cannabisblüten benötigt, was die Kosten für den Patienten reduziert. Sie sollten natürlich auch weiterhin ihren Platz in der modernen Behandlung mit Medikamenten auf Cannabisbasis haben. Im medizinischen Kontext gibt es keine wissenschaftliche Grundlage für die Annahme, dass Produkte mit einem höheren THC-Gehalt gefährlicher sind als solche mit einem niedrigeren THC-Gehalt”, erklärte Dr. Grotenhermen. “Ich habe noch nie einen Patienten gesehen, dessen Cannabisprodukt zu stark war. Man sollte mit sehr niedrigen Dosen beginnen und dann bis zur verträglichen und notwendigen Dosis langsam steigern, egal welches Produkt man verwendet. Wenn man mit einer zu hohen Dosis beginnt, wird selbst ein Produkt mit 2 % THC bei unerfahrenen Patienten zu viel sein. Wir sollten eine relevante Anzahl von Sorten von Cannabisblüten mit unterschiedlichen Gehalten an THC, CBD und anderen Cannabisbestandteilen in den Apotheken und Verteilungsstellen zur Verfügung haben”.

Cash MC , Cunnane K, Fan C, Romero-Sandoval EA. Mapping cannabis potency in medical and recreational programs in the United States. PLoS ONE 15(3): e0230167.

UPI of 26 March 2020

Expert Opinion: Claims on infeasibility of cannabis with high THC concentrations for medical use are not supported by science
In March 2020 the IACM Board of Directors decided to install a new category in the IACM-Bulletin, which allows the publication of opinions and statements by researchers on current scientific reports and statements by colleagues. These opinions are meant to encourage the discussion on controversial issues. Today’s opinion is by Dr Franjo Grotenhermen, Executive Director of the IACM, who is running a medical practice in Germany focused on cannabis-based treatments. It is about a claim on cannabis potency for pain relief made by Dr Alfonso Edgar Romero-Sandoval from the Department of Anesthesiology, Wake Forest University School of Medicine in Winston-Salem, USA, and colleagues.

According to the report of a press agency Dr Romero-Sandoval stated: “We know that high-potency products should not have a place in the medical realm because of the high risk of developing cannabis-use disorders, which are related to exposure to high THC-content products.” Dr Romero-Sandoval and colleagues analysed cannabis potency in 8505 cannabis samples from 653 legal dispensaries in the US. About 70% of samples for medicinal use were advertised to have more than 15% of THC. In the research article published in Plos One authors claim that “patients consuming these products may be at risk of acute intoxication or long-term side effects.” Romero-Sandoval stated, that multiple studies have shown that cannabis products containing up to 5% of THC are sufficient to reduce chronic pain with minimal side effects.

“In German pharmacies more than 30 varieties of cannabis flowers are available, the majority of which exceed THC concentrations of 15% and often 20%. This makes sense, since with high THC concentrations you need lower doses of cannabis flowers, which reduces the costs for the patients. They should of course continue to have their place in modern treatment with cannabis-based medicines. In a medical context there is no scientific basis, that products with a higher THC content are more dangerous than those with lower THC content,” Dr Grotenhermen stated. “I’ve never seen a patient, whose cannabis product was too potent. You should start with very low doses and then titrate until the tolerated and necessary dose, whatever product you use. If you start too high even a product with 2% THC may be too much in inexperienced patients. We should have a relevant number of varieties of cannabis flowers with different contents of THC, CBD and other cannabis constituents in pharmacies and dispensaries.”

Cash MC , Cunnane K, Fan C, Romero-Sandoval EA. Mapping cannabis potency in medical and recreational programs in the United States. PLoS ONE 15(3): e0230167.

UPI of 26 March 2020

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany