Gebruik van Cannabinoïden in de Neurologie

19 november 2018

Beknopt overzicht betreffende wetenschappelijke onderzoeken omtrent cannabis en cannabinoïden in de neurologie

 

1. Wetenschap: Weergave over het gebruik van cannabinoïden in de neurologie

Een beoordeling van de geneeskrachtige eigenschappen van bepaalde cannabinoïden (THC, caryophylleen, THCA, CBD, CBDA) komt tot de conclusie dat ze niet alleen nuttig kunnen zijn bij de behandeling van bepaalde neurologische symptomen, maar ook gunstig kunnen zijn bij de behandeling van onderliggende oorzaken van epilepsie , hersentumoren, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en traumatisch hersenletsel en kunnen zelfs worden gebruikt bij preventieve behandeling.

International Cannabis and Cannabinoids Institute (ICCI), Prague, Czech Republic.

Russo EB, et al. Front Integr Neurosci. 2018;12:51.

2. Wetenschap/Mens: THC vermindert neuropathische pijn en dit is verbonden met een veranderde verbinding tussen twee hersengebieden

In een placebo-gecontroleerde studie met 15 patiënten met chronische NEUROpathische pijn verminderd THC de pijn. Dit was met veranderingen in netwerken van de hersenen verbonden, die van belang zijn bij pijn. Wetenschappers uit de Verenigde Staten, Israël en Engeland publiceerde hun gegevens in het tijdschrift NEUROlogie. Beoordeling van de intensiteit van de pijn en hersenscans werden verricht vóór en na een sublinguale toediening (onder de tong) van THC.

THC verminderde de pijn aanzienlijk van patiënten in vergelijking met de placebo. De THC-geïnduceerde analgesie werd geassocieerd met een vermindering van de functionele connectiviteit tussen bepaalde gebieden van de hersenen, de primaire cingularis cortex en de sensomotorische cortex. Bovendien is de mate van onderdrukking voorspelde de analgetische respons op THC. De auteurs schreven dat de pijnstillende werking van THC is gemedieerd “door de inductie van een functionele ontkoppeling tussen regelgevende affectieve regio’s van de primaire cingularis cortex en de sensomotorische cortex “.

Weizman L, Dayan L, Brill S, Nahman-Averbuch H, Hendler T, Jacob G, Sharon H. Cannabis analgesia in chronic NEUROpathic pain is associated with altered brain connectivity. NEUROlogy. 2018 Sep 5. [in press]

3. Wetenschap/Mens: Mannen hebben meer cannabinoïde-1-receptoren in de hersenen dan vrouwen

In een studie met 11 gezonde mannen en 11 gezonde vrouwen vonden wetenschappers dat de beschikbaarheid van CB1-receptoren gemiddeld 41% hoger was in de hersenen van mannen vergeleken met de vrouwen. Wetenschappers gebruikten een geavanceerde techniek om de beschikbaarheid van CB1-receptor zichtbaar te maken in verschillende hersengebieden

Turku PET Centre, Turku University Hospital, Finland.
Laurikainen H, et al. NEUROimage. 2018 Oct 5. [in press]

4. Wetenschap/Mens: Een grote studie met CBD bij patiënten met epilepsie toont een goede veiligheid op lange termijn van de medicatie

In een open studie met 72 kinderen en 60 volwassenen met verschillende vormen van behandeling-resistente epilepsie, namen bijwerkingen na verloop van tijd af. Wetenschappers van de afdeling neurologie van de Universiteit van Alabama in Birmingham (Verenigde Staten) schreven, dat hun toekomstige, open studie over de veiligheid van CBD in behandeling-resistente epilepsie “toelichting op significante verbeteringen van het profiel van de bijwerking van de” CSSS [Chalfont Seizure Severity Scale] en de aanval frequentie levert na 12 weken, die bleef na de 48-weken-durende behandeling”.
De patiënten begonnen met een dosis van 5 mg/kg per dag, die tot een maximale dosis van 50 mg/kg per dag werd getitreerd. De gegevens werden geanalyseerd van voor de opname in de studie, alsmede de bezoeken van 12, 24 en 48 weken. Bij alle deelnemers namen bijwerkingen tussen het begin van de studie en de visite na 12 weken af, met stabiele waarden daarna. De aanval frequentie daalde in een periode van 2 weken ten opzichte van een gemiddelde van 144,4 bij het starten op 52.2 na 2 weken en daarna bleef het stabiel.

Szaflarski JP, Bebin EM, Cutter G, DeWolfe J, Dure LS, Gaston TE, Kankirawatana P, Liu Y, Singh R, Standaert DG, Thomas AE, Ver Hoef LW; UAB CBD Program. Cannabidiol improves frequency and severity of seizures and reduces adverse events in an open-label add-on prospective study. Epilepsy Behav. 2018 Aug 9. [in press]

5. De neuro-beschermende eigenschappen van cannabinoïden

Cannabis werd al duizenden jaren ingezet in de geneeskunde en pas in de late jaren tachtig is het gebrandmerkt als een drugs waar misbruik van wordt gemaakt. Dankzij talloze wetenschappers en hun nieuwsgierigheid begrijpen we nu, dat de verbindingen in cannabis directe interactie hebben met een grootschalig en complex systeem, genaamd het endocannabinoïdensysteem (ECS), die werkt op de homeostase binnen onze hersenen en de organen. Bijna alle fysiologische processen in het menselijk lichaam worden beïnvloed door het ECS met inbegrip van onze natuurlijke beschermende reactie op letsel en ontstekingen.

Het ECS werd ontdekt als gevolg van onderzoeken van wetenschappers naar het werkingsmechanisme van THC. Werkend als een “sleutel en slot”-mechanisme, zijn cannabinoïdereceptoren (de “sloten”), die in de celmembraan zitten en worden geactiveerd door “sleutel” chemische verbindingen. De sleutels bevatten endocannabinoïden, verbindingen die we zelf maken, phytocannabinoïden, verbindingen gemaakt door de cannabisplant en uit laboratorium afkomstige synthetische cannabinoïden, die veelal gebruikt worden in onderzoek. Wanneer de cannabinoïde de receptor activeert door binding, vindt een chemische reactie plaats in de cel, die zegt dat de cel de boodschap moet veranderen. Bijvoorbeeld, als een persoon die lijdt aan pijn cannabis als medicijn gebruikt, is pijn vaak geminimaliseerd of geëlimineerd. Dit gebeurt omdat de hersencel de waarneming van pijn verandert, in reactie op de activering van de cannabinoïde receptor die door de cannabinoïden wordt verkregen, die op zijn beurt de cel verteld om te stoppen met het verzenden van het bericht pijn. Wetende waar de cannabinoïdereceptoren zich bevinden stelt ons in staat om te begrijpen wat de voorwaarden zijn die cannabis als medicijn kan beïnvloeden. In de hersenen bevinden de receptoren zich in gebieden die controle uitvoeren over pijn, misselijkheid, braken, leren, stress, geheugen, eetlust, motorische coördinatie en hogere cognitieve functies. In het lichaam bevinden de cannabinoïdereceptoren zich meestal in de darm, het immuunsysteem en de lever, tevens zijn ze grotendeels betrokken bij de regulering van een ontsteking.

Lees meer

6. Cannabinoïden kunnen nuttig zijn bij glioblastoma (hersentumor)

 

Hier vindt je de overige onderzoeken.

 

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany