Cannabinoïden kunnen nuttig zijn bij glioblastoma (hersentumor)

12 september 2018

Onderstaand zijn een aantal onderzoeken uitgelicht van de IACM-website, omtrent glioblastoma en gebruik cannabinoïden:

Wetenschap/Mens: Cannabis verbeterd overleving van patiënten met een agressieve hersentumor in een gecontroleerde studie

Een cannabisextract met THC en CBD verbeterde het overleven van patiënten met een glioblastoma, een bijzonder agressieve hersentumor, als het samen met een standaardtherapie werd toegediend. Dit is het resultaat van een placebo-gecontroleerde studie met 21 patiënten, wat de producent van cannabisextract Sativex GW Pharmaceuticals uit Groot Britanie publiceerde. 12 Patiënten kregen Sativex samen met Telozolomid, en 9 patiënten kregen Telozolomid en een placebo.

De studie toonde, dat 83 % van de patiënten met een gedocumenteerde GLIOBLASTOMA-terugval, die met THC en CBD behandeld werden, na een jaar nog leefde, in vergelijking met 53 % bij patiënten in de placebo-groep (p = 0,042). Het gemiddelde overleven lag in de cannabisgroep bij meer als 550 dagen, in vergelijking met 369 dagen in de placebo-groep. In de persmededeling noemt men het: „GW heeft substantiële voorklinische en logische onderzoeken met verschillende cannabinoïden bij verschillende kankervormen onderzocht, waaronder de hersenen, longen, borsten, alvleesklier, melanoom, baarmoeder, maag, nieren, prostaat en urineblaas. Deze studies hebben tot ongeveer 15 publicaties geleid en tonen het multi modale effect van cannabinoïden op een aantal sleutel signaal trajecten, die met de groei en het voortzetten van tumoren verbonden zijn.“

Press release by GW Pharmaceuticals of 7 February 2017

Cannabinoïden kunnen nuttig zijn bij glioblastoma
Onder natuurlijke producten, die antitumoreffecten kunnen hebben bij glioblastoma (GBM), een agressieve hersentumor, zijn cannabinoïden, terpenen en curcumine, omdat volgens de auteurs “van veel is aangetoond dat ze een significant effect hebben op het verminderen van de voortgang van GBM via bekende mechanismen.”
Faculty of Sciences, Universidad Austral de Chile, Valdivia, Chile.
Erices JI, et al. Phytother Res. 2018 Aug 15. [in press].

Wetenschap/Cellen: Effecten van bestraling op glioblastoma cellen werden verhoogd met CBD
CBD (cannabidiol) verhoogde de effecten van bestraling voor het doden van menselijke glioblastoma cellen. Glioblastoma is een agressieve hersen tumor.
Columbia University, New York, USA.
Ivanov VN, et al. Oncotarget. 2017 May 27. [in press]

Overige onderzoeken

Wetenschap/Dier: CBD in combinatie met een andere stof verbeterde anti-kanker effecten van CBD in glioblastoma (05. Februari 2015, Kurzmeldung)

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

Lees ook:

Muriël (hersentumor) gebruikt cannabisolie, haar verhaal