De neuro-beschermende eigenschappen van cannabinoïden

28 november 2017

Cannabis werd al duizenden jaren ingezet in de geneeskunde en pas in de late jaren tachtig is het gebrandmerkt als een drugs waar misbruik van wordt gemaakt. Dankzij talloze wetenschappers en hun nieuwsgierigheid begrijpen we nu, dat de verbindingen in cannabis directe interactie hebben met een grootschalig en complex systeem, genaamd het endocannabinoïdensysteem (ECS), die werkt op de homeostase binnen onze hersenen en de organen. Bijna alle fysiologische processen in het menselijk lichaam worden beïnvloed door het ECS met inbegrip van onze natuurlijke beschermende reactie op letsel en ontstekingen.

Het ECS werd ontdekt als gevolg van onderzoeken van wetenschappers naar het werkingsmechanisme van THC. Werkend als een “sleutel en slot”-mechanisme, zijn cannabinoïdereceptoren (de “sloten”), die in de celmembraan zitten en worden geactiveerd door “sleutel” chemische verbindingen. De sleutels bevatten endocannabinoïden, verbindingen die we zelf maken, phytocannabinoïden, verbindingen gemaakt door de cannabisplant en uit laboratorium afkomstige synthetische cannabinoïden, die veelal gebruikt worden in onderzoek. Wanneer de cannabinoïde de receptor activeert door binding, vindt een chemische reactie plaats in de cel, die zegt dat de cel de boodschap moet veranderen. Bijvoorbeeld, als een persoon die lijdt aan pijn cannabis als medicijn gebruikt, is pijn vaak geminimaliseerd of geëlimineerd. Dit gebeurt omdat de hersencel de waarneming van pijn verandert, in reactie op de activering van de cannabinoïde receptor die door de cannabinoïden wordt verkregen, die op zijn beurt de cel verteld om te stoppen met het verzenden van het bericht pijn. Wetende waar de cannabinoïdereceptoren zich bevinden stelt ons in staat om te begrijpen wat de voorwaarden zijn die cannabis als medicijn kan beïnvloeden. In de hersenen bevinden de receptoren zich in gebieden die controle uitvoeren over pijn, misselijkheid, braken, leren, stress, geheugen, eetlust, motorische coördinatie en hogere cognitieve functies. In het lichaam bevinden de cannabinoïdereceptoren zich meestal in de darm, het immuunsysteem en de lever, tevens zijn ze grotendeels betrokken bij de regulering van een ontsteking.