Cannabis kan nuttig zijn bij posttraumatische stressstoornis (PTSS)

07 januari 2021

Wetenschap/mens: Cannabis kan nuttig zijn bij posttraumatische stressstoornis

Volgens een studie met 150 patiënten die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) werd cannabisgebruik na een jaar geassocieerd met verminderde symptomen in vergelijking met niet-gebruikers. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia, VS, en werd online gepubliceerd in Cannabis en Cannabinoid Research. In dit prospectieve onderzoek werden de symptomen en het functioneren van PTSS beoordeeld bij twee steekproeven van deelnemers met de diagnose PTSS: (1) deelnemers met PTSS die cannabis in de apotheek gebruiken en (2) deelnemers met PTSS, die geen cannabis gebruiken.

In de loop van 1 jaar meldden de cannabisgebruikers een grotere afname van de ernst van de PTSS-symptomen in de loop van de tijd in vergelijking met de controles. Deelnemers die cannabis gebruikten hadden 2,6 keer meer kans om aan het einde van de studieperiode niet meer te voldoen aan de ziektecriteria volgens DSM 5 voor PTSS in vergelijking met deelnemers die geen cannabis gebruikten. De auteurs concluderen dat hun “onderzoek aantoont dat de soorten cannabis die beschikbaar zijn in recreatieve en medische cannabisapotheken veelbelovend kunnen zijn als alternatieve behandeling voor PTSS”.

Science/Human: Cannabis may be helpful in post-traumatic stress disorder

According to a study with 150 patients suffering from post-traumatic stress disorder (PTSD) cannabis use was associated with reduced symptoms after one year compared to non-users. The study was conducted by investigators of the Perelman School of Medicine of the University of Pennsylvania in Philadelphia, USA, and published online ahead of print in Cannabis and Cannabinoid Research. This prospective study assessed PTSD symptoms and functioning in two samples of participants diagnosed with PTSD: (1) those with PTSD using dispensary-obtained cannabis and (2) those with PTSD, who do not use cannabis.

Over the course of 1 year, the cannabis users reported a greater decrease in PTSD symptom severity over time compared to controls. Participants who used cannabis were 2.6 times more likely to no longer meet disease criteria according to DSM 5 for PTSD at the end of the study observation period compared to participants who did not use cannabis. Authors concluded that their “study provides evidence that the types of cannabis available in recreational and medical cannabis dispensaries might hold promise as an alternative treatment for PTSD.”

Bonn-Miller MO, Brunstetter M, Simonian A, Loflin MJ, Vandrey R, Babson KA, Wortzel H. The Long-Term, Prospective, Therapeutic Impact of Cannabis on Post-Traumatic Stress Disorder. Cannabis Cannabinoid Res 2020 Dec 9. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook