CBD vermindert de oxidatieve stress in de huid cellen van gezonde mensen, maar verhoogt de stress bij psoriasis patiënten

23 maart 2020

Wetenschap / Cellen: CBD vermindert de oxidatieve stress in de huid cellen van gezonde mensen, maar verhoogt de stress bij psoriasis patiënten

Wetenschappers analyseerden het effect van cannabidiol op de oxidatieve stress in UVA / UVB-bestraalde keratinocyten (huidcellen) die uit  de huid van psoriasis patiënten of gezonde vrijwilligers werden geïsoleerd.

Ze hebben een daling van het niveau van anandamide in de UV-bestraalde keratinocyten waargenomen bij gezonde controlepersonen na de CBD-behandeling, tijdens de keratinocyten van met CBD behandelde patiënten werden de anandamide niveaus verhoogd.

Zij toonde verder aan dat CBD  de expressie van de CB1 receptor, vooral in de keratinozyten van patiënten en ook de expressie van de CB2 receptor zowel in de psoriasis alsook bij de controlegroep verhoogt.

Vakgroep Analytische Chemie, Medische Universiteit van Bialystok, Polen.

Jarocka-Karpowicz I, et al. Biomolecules, 11. Februar 2020. [im Druck]

Wissenschaft/Zellen: CBD reduziert den oxidativen Stress in den Hautzellen gesunder Menschen, erhöht aber den Stress bei Psoriasis-Patienten

Wissenschaftler analysierten die Wirkung von Cannabidiol auf den oxidativen Stress in UVA/UVB-bestrahlten Keratinozyten (Hautzellen), die aus der Haut von Psoriasis-Patienten oder gesunden Freiwilligen isoliert wurden.

Sie beobachteten eine Abnahme des Anandamid-Spiegels in den UV-bestrahlten Keratinozyten gesunder Kontrollpersonen nach der CBD-Behandlung, während in Keratinozyten von mit CBD behandelten Patienten der Anandamid-Spiegel erhöht war.

Sie zeigten ferner, dass CBD die Expression des CB1-Rezeptors, vor allem in den Keratinozyten der Patienten, und die Expression des CB2-Rezeptors sowohl in der Psoriasis- als auch in der Kontrollgruppe erhöht.

Abteilung für Analytische Chemie, Medizinische Universität Bialystok, Polen.

Jarocka-Karpowicz I, et al. Biomolecules, 11. Februar 2020. [im Druck]

Science/Human: CBD reduces oxidative stress in skin cells of healthy people, but increases stress in those of patients with psoriasis

Scientists analysed the effect of cannabidiol on oxidative stress in UVA/UVB-irradiated keratinocytes (skin cells) isolated from the skin of psoriatic patients or healthy volunteers. They observed a decrease in anandamide level in the UV-irradiated keratinocytes of healthy controls following CBD treatment, while in keratinocytes from patients treated with CBD, anandamide level was increased. They further demonstrated that CBD increases CB1 receptor expression, primarily in the keratinocytes of patients, and increases CB2 receptor expression in both the psoriatic and control groups.

Department of Analytical Chemistry, Medical University of Bialystok, Mickiewicza 2d, 15-222 Bialystok, Poland.

Jarocka-Karpowicz I, et al. Biomolecules, 11. Februar 2020. [im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook