Het gebruik van cannabis bij ADHD zorgt voor vermindering van symptomen en stoppen met medicatie zoals ritalin

18 februari 2020

Wetenschap / Mens: Cannabisgebruik bij ADHD wordt geassocieerd met een vermindering van symptomen

In een onderzoek onder 59 patiënten werd cannabis in verband gebracht met een vermindering van ADHD-symptomen. Onderzoekers van het departement Biologie aan het Technion-Israel Institute of Technology, Haifa, Israël, splitste de groep in een lage (20 tot 30 g, 18 deelnemers) en een hoge maandelijkse cannabis-dosis (40 tot 70 gr, 35 deelnemers) en in patiënten met een lage en hoge symptomen niveau van ADHD. De chemovar kon bij 27 patiënten worden bepaald.

Consumenten die een hoge dosis gebruikte en consumenten met een lager symptoom niveau melde vaker stopzetting van alle standaard ADHD medicatie. Bovendien was er een verband tussen de lagere ADHD subgroep score en minder onrust scores. Daarnaast vonden de onderzoekers een verband tussen vermindering ADHD-symptomen en het gebruik van hoge doses cannabinol (CBN), maar niet met THC.

Hergenrather JY, Aviram J, Vysotski Y, Campisi-Pinto S, Lewitus GM, Meiri D. Cannabinoid and Terpenoid Doses are Associated with Adult ADHD Status of Medical Cannabis Patients. Rambam Maimonides Med J, 30. Januar 2020;11(1).

Science/Human: Cannabis use on is associated with reduced symptoms in ADHD

In a survey with 59 patients cannabis was associated with reduced ADHD symptoms. Researchers from the Faculty of Biology of the Technion-Israel Institute of Technology in Haifa, Israel, divided the group into low (20 to 30 g, 18 participants) and high monthly cannabis dose (40 to 70 g, 35 participants) and between patients with low and high symptom scores of ADHD. The chemovar could be defined for 27 patients.

The high dose consumers and the ones with lower symptom scores reported a higher occurrence of stopping all standard ADHD medications. Moreover, there was an association between lower ADHD subgroup scores and lower anxiety scores. In addition, researchers found an association between lower ADHD symptoms and consumption of high doses of cannabinol (CBN), but not with THC.

Hergenrather JY, Aviram J, Vysotski Y, Campisi-Pinto S, Lewitus GM, Meiri D. Cannabinoid and Terpenoid Doses are Associated with Adult ADHD Status of Medical Cannabis Patients. Rambam Maimonides Med J, 30. Januar 2020;11(1).

Wissenschaft/Mensch: Cannabiskonsum bei ADHS ist mit reduzierten Symptomen verbunden

In einer Umfrage mit 59 Patienten wurde Cannabis mit reduzierten ADHS-Symptomen in Verbindung gebracht. Forscher der Fakultät für Biologie des Technion-Israel Institute of Technology in Haifa, Israel, teilten die Gruppe in eine niedrige (20 bis 30 g, 18 Teilnehmer) und eine hohe monatliche Cannabis-Dosis (40 bis 70 g, 35 Teilnehmer) sowie in Patienten mit niedrigen und hohen Symptom-Werten der ADHS auf. Bei 27 Patienten konnte der Chemovar bestimmt werden.

Die Konsumenten mit hoher Dosis und die mit niedrigeren Symptomwerten berichteten über ein häufigeres Absetzens aller Standard-ADHS-Medikamente. Darüber hinaus gab es einen Zusammenhang zwischen den niedrigeren Krankheitswerten der ADHS-Untergruppe und niedrigeren Angst-Werten. Darüber hinaus fanden die Forscher einen Zusammenhang zwischen niedrigeren ADHS-Symptomen und dem Konsum hoher Dosen von Cannabinol (CBN), aber nicht mit THC.

Hergenrather JY, Aviram J, Vysotski Y, Campisi-Pinto S, Lewitus GM, Meiri D. Cannabinoid and Terpenoid Doses are Associated with Adult ADHD Status of Medical Cannabis Patients. Rambam Maimonides Med J, 30. Januar 2020;11(1).

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook