Wat doet cannabis werkelijk met je brein?

24 september 2019

Aangezien er nogal wat negatieve artikelen geplaatst worden over het gebruik van cannabis als medicijn, delen wij zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwde artikelen, om het tegendeel aan te tonen. Er zijn reeds artikelen over PTSS , angst, trauma, depressie, slaapproblemen en het gebruik van medicinale cannabis, ook over hoe het endocannabinoide systeem werkt.

 

Op de website van de IACM kan je veel  wetenschappelijke onderzoeken lezen, ook omtrent de werking van cannabis met betrekking tot de hersenen:

Wetenschap: CBD en THC kunnen nuttig zijn bij de behandeling van methamfetamine bij neurodegeneratie

Wetenschappers presenteerden een hypothese dat THC en CBD een rol kunnen spelen door zijn krachtige neuroprotectieve en ontstekingsremmende eigenschappen bij de remming of behandeling van door methamfetamine geïnduceerde neurodegeneratie, neuro-ontsteking en mitochondriale disfunctie.

Pharmaceutical Sciences Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

Majdi F, et al. Med Hypotheses. 2019;133:109371.

Wetenschap/mens: Het effect van cannabis op de geestelijke prestaties van adolescenten is overdreven vertegenwoordigd

Een overzicht van 69 studies over de effecten van cannabis op de cognitieve functie bij jongeren is men tot de conclusie gekomen dat “de relatie tussen cannabisgebruik en cognitieve functie in transversale studies van adolescenten en jong volwassenen laag zijn en van twijfelachtige klinische betekenis zijn voor de meeste mensen. Daarnaast verzwakt een onthouding van meer dan 72 uur cognitieve tekorten geassocieerd met gebruik van cannabis.”

Afdeling Psychiatrie, Perelman School van geneeskunde, Universiteit van Pennsylvania, USA.

Cobb Scott J, et al. JAMA Psychiatry, 18. April 2018 [Im Druck]

Wetenschap/mens: Gliomen bij kinderen kunnen worden vernietigd door endocannabinoïden

Low-grade gliomen bestaan uit een gemengde groep van hersentumoren die overeenkomen met de meerderheid van de tumoren van het centrale zenuwstelsel bij kinderen. Een nieuwe studie suggereert dat ze spontaan verdwijnen kunnen, dit kan worden veroorzaakt door endocannabinoïden. In deze spontaan verdwenen tumoren waren er hogere concentraties van CB1 receptoren dan gebruikelijk.

Ann and Robert H. Lurie Children’s Hospital, Hospital of Chicago, USA.
Sredni ST, et al. Childs Nerv Syst. 2016 Sep 9. [in press]

Wetenschap/cellen: THC veroorzaakt de dood van de kankercellen wat wijzigingen veroorzaakt in het endoplasmatisch reticulum
THC verhoogt de verhouding van Dihydroceramid tot ceramide in het endoplasmatisch reticulum (een celbestanddeel) van bepaalde hersentumorcellen (gliomacellen) en deze wijziging leidt uiteindelijk tot apoptosis, een vorm van geprogrammeerde celdood.
Biologisch Instituut, Complutense-Universiteit, Madrid, Spanje.
Hernández-Tiedra S, et al. Autophagy, 16. September 2016:1-17. [im Druck]

Wetenschap/Dier: Activering van de CB2 receptor vermindert de schade aan de HERSENEN na een beroerte

In een studie met muizen met een synthetische selectieve agonist van de cannabinoïde-2-receptor (O-1966) verminderd het volume van een infarct, geheugenstoornis en tekort aan geheugen.
Center for Substance Abuse Research, Temple University School of Medicine, Philadelphia, USA.
Ronca RD, et al. Life Sci. 2015 May 30. [in press]


Wetenschap/cellen: De ontsteking veroorzaakt door amyloid-bèta de ziekte van Alzheimer, wordt geblokkeerd door THC
Een studie met menselijke zenuwcellen toont,  dat Amyloid-Beta, dat bij de ziekte van Alzheimer versterkt voorkomt, een ontsteking veroorzaakt. THC stimuleerde de verwijdering van Amyloid-Beta in deze zenuwcellen, blokkeerde de ontstekingsreactie en was zenuwbeschermend.
The Salk Instituut voor Biologische Studies, La Jolla, USA.
Currais A, et al. Aging and Mechanisms of Disease 2016;2:16012

Wetenschap / Dier: Een remmer van de endocannabinoïde degradatie kan helpen met angststoornissen

Muizen die een synthetische remmer (ST407) van endocannabinoïde degradatie hadden gekregen, vertoonden verminderde angst.
Department of Cell Biology and Neurosciences, Istituto Superiore di Sanità, Rome, Italy.
Marco EM, et al. PLoS One 2015;10(9):e0137034.

Wetenschap/dier: CB1 receptoren van de mitochondriën zijn betrokken bij de bescherming van neuronen na traumatisch hersenletsel

Xu Z, et al. Mol Brain 2016;9(1):75.

Wetenschap/dier: Onderkoeling en CBD werken synergetisch in het voorkomen van schade aan de hersenen tijdens de geboorte

In een studie met biggen, was het gecombineerde beschermende effect van hypothermie (verlaagde lichaamstemperatuur) en van cannabidiol (CBD) groter, bij schade van hersencellen als gevolg van een verminderde zuurstoftoevoer tijdens de geboorte, dan onderkoeling of CBD alleen.

Biocruces Gezondheidsonderzoek-instituut Bizkala, Spanje.

Lafuente H, et al. Front Neurosci 2016;10:323.

Wetenschap/dier: Cannabinoïden kunnen nuttig zijn in verlies van intellectuele prestaties als gevolg van aderverkalking in de hersenen
Een chronische vermindering van de bloedtoevoer naar de hersenen veroorzaakt verslechtering van de geestelijke prestaties bij ratten. De synthetische cannabinoide WIN55,212-2 en  endocannbinoiden verbeterde mentale prestaties.
Tongji University School of Medicine, Shanghai, China.
Su SH, et al. Behav Brain Res. 2016 Jul 14. [in press]

Wetenschap/mens: CB1 receptoren nemen toe na beroerte
Bij het gebruik van weefsel van 9 patiënten, die zijn gestorven aan een herseninfarct, ontdekten onderzoekers,  dat het aantal CB1 receptoren in de ischemische (onvoldoende doorbloeding) regio’s toenemen.  “wat  een ontstekingsreactie suggereert op de ischemische schade”.
Cattinara Hospital, Trieste, Italy.
Caruso P, et al. J Stroke Cerebrovasc Dis. 2016 Jul 14. [in press]

Wetenschap/cellen: PEA en Luteoline werken synergetisch op het gebied van de bescherming van hersencellen
Wetenschappers toonden dat de combinatie van Palmitoylethanolamid (PEA), een endocannabinoide en de  flavonoide Luteoline zenuw beschermende effecten hebben. door het verminderen van het gif in de zenuwcellen, die door mestcellen veroorzaakt worden,  evenals de gevoeligheid tot een verminderde afgifte van glucose.
University of Brescia, Italy.
Parrella E, et al. Brain Res. 2016 Jul 13. [in press]

Wetenschap/Mens: In een case rapport was THC effectief bij de symptomen van een beroerte
Hersenletsel kan een zeldzame oorzaak voor zwaar te behandelen psychiatrische symptomen zijn. Wetenschappers presenteerde een geval van een obsessief-compulsieve stoornis na een infarct van de thalamus, een bepaald gebied in de HERSENEN. De symptomatology is verbeterd door behandeling met THC.
Kliniek voor Psychiatrie en Neurowetenschappen van het gedrag, Universiteit van Chicago, USA.
Cooper JJ, et al. J Neuropsychiatry Clin Neurosci. 2016 Aug 19. [in press]

Wetenschap/mens: gebruik van cannabis heeft geen invloed op de structuur van de hersenen

In een studie met 622 Australische jongvolwassenen met een gemiddelde leeftijd van 25.9 jaar, was er geen verband tussen cannabisgebruik en hersenen structuur. De onderzoekers bestudeerde het volume van 7 regio’s van de hersenen, met inbegrip van de thalamus, Hippocampus en amygdala, met behulp van magnetische resonantie beeldvorming (MRI). Echter sterk tabak gebruik is met een aanzienlijk lager volume van de thalamus geassocieerd.

Virginia Institute voor psychiatrische en gedragsproblemen genetica, Virginia Commonwealth University, Verenigde Staten.

Gillespie NA, et al. Addiction, 24. April 2018 [Im Druck]