Drie Factoren die meespelen bij de vaststelling of sprake is van beroeps- of bedrijfsmatige teelt

In de aanwijzing Opiumwet spelen voor justitie de volgende drie factoren een belangrijke rol bij de vaststelling of sprake is van beroeps- of bedrijfsmatige teelt :

1. De hoeveelheid planten.
Bij 5 hennepplanten of minder wordt in beginsel aangenomen dat je teelt voor eigen gebruik.

2. De mate van professionaliteit.
Aan de hand van de bijgevoegde indicatorenlijst wordt je professionaliteit beoordeeld. Voldoe je aan twee of meer punten zoals beschreven in de indicatorenlijst? Dan wordt zelfs bij de teelt van 5 hennepplanten aangenomen dat je handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.

3. Het doel van de teelt.
Als je hennep teelt om geld te verdienen, wordt eveneens aangenomen dat je beroepsmatig teelt.

Op 17 mei schreef advocaat Andre Beckers hier een artikel over

De indicatorenlijst moet op de schop

Advocaat Andre Beckers is gespecialiseerd in cannabis gerelateerde zaken, lees hier wat hij schrijft over de indicatorenlijst aanwijzing opiumwet.

Wanneer teel je hennep in de uitoefening van een beroep of bedrijf? Het antwoord op deze vraag is uiterst belangrijk. Dergelijke teelt wordt namelijk niet gedoogd. Zelfs niet als de hennepteler maar 5 hennepplantjes teelt. Maar hoe zie je als politieambtenaar of een hennepteler beroepsmatig bezig is? Het openbaar ministerie heeft hierover opsporingsbeleid gepubliceerd. Ik probeer dat beleid hierna uit te leggen.

Bij de vaststelling of sprake is van beroeps- of bedrijfsmatige teelt spelen voor justitie de volgende drie factoren een belangrijke rol.

1. De hoeveelheid planten.
Bij 5 hennepplanten of minder wordt in beginsel aangenomen dat je teelt voor eigen gebruik.

2. De mate van professionaliteit.
Aan de hand van de bijgevoegde indicatorenlijst wordt je professionaliteit beoordeeld. Voldoe je aan twee of meer punten zoals beschreven in de indicatorenlijst? Dan wordt zelfs bij de teelt van 5 hennepplanten aangenomen dat je handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.

3. Het doel van de teelt.
Als je hennep teelt om geld te verdienen, wordt eveneens aangenomen dat je beroepsmatig teelt.

Met de 1e en de 3e voorwaarde valt heel goed te leven. Als je wel hennep wilt telen, maar geen strafblad wilt krijgen, zul je jezelf beperkingen moeten opleggen. Niet meer dan 5 hennepplanten telen en geen (deel van de) opbrengst verkopen. De 2e voorwaarde levert in de praktijk de nodige problemen op. Als je kritisch naar de indicatorenlijst kijkt, zie je namelijk dat bij hennepteelt binnenshuis standaard beroepsmatig handelen wordt aangenomen. Je begint bijvoorbeeld met het vullen van 5 plantenpotten met bemeste potgrond. Natuurlijk weet je precies welke wietsoort jij in je binnen tuintje wilt gaan kweken. Je gaat op zoek naar geselecteerd zaad of je koopt hennepstekken. Uiteraard koop je minimaal één lamp. Een hennepplant heeft nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid licht nodig om te kunnen groeien en bloeien. Om die lamp iedere dag op dezelfde tijd aan- en uit te schakelen schaf je een tijdklok aan. Als je ooit binnen hennep hebt geteeld, weet je dat je er nu nog lang niet bent. Volgens de indicatorenlijst voldoe je echter al aan drie punten. Kun je zo veilig en zonder hinder voor anderen telen? Ik geloof er niks van. Om het binnenklimaat voor je 5 planten te kunnen regelen heb je volgens mij nog meer nodig. Het meest veilig is het de lamp te monteren in een kweekkast, die is gemaakt van brandwerend of brandvertragend materiaal. In die kweekkast moet je zorgdragen voor voldoende ventilatie. Verse lucht moet worden aangevoerd en gebruikte lucht moet je via een koolstoffilter afvoeren. Zo’n geurfilter heb je ook bij de teelt van 5 hennepplanten nodig. Het is niet meer dan logisch dat je stankoverlast voor je buren moet voorkomen. De temperatuur in de kweekkast mag niet te veel schommelen. Is het te warm? Dan moet je koelen. Is het te koud? Dan moet je verwarmen. De lucht moet bovendien circuleren. Je zult dus zeker ook een afzuiger, een ventilator en een verwarming nodig hebben. Met een thermostaat valt de temperatuur zo prima in te stellen. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid. Met een combi thermo/hygrometer is het binnenklimaat in een kweekkast goed te regelen. Zo kun je veilig en zonder hinder te veroorzaken je 5 hennepplantjes in huis telen. In de ogen van de beleidsmakers van justitie ben je op de hiervoor beschreven wijze fout bezig. Gelukkig kijkt de onafhankelijke rechter in de praktijk verder dan zijn of haar neus lang is. Goede rechters baseren hun oordeel niet op aannamen. Deze rechters vinden de wijze waarop je teelt niet bepalend. Zij leggen de nadruk op het doel van je teelt. Teel je maximaal 5 hennepplanten voor uitsluitend je eigen gebruik? Levert je teelt geen geld op? Dan kun je ook bij het gebruik van een goed ingerichte kweekkast een onafhankelijke rechter ervan overtuigen dat je niet teelde in de uitoefening van een beroep of een bedrijf. Professionaliteit maakt kleinschalige hennepteelt veiliger en voorkomt overlast. De indicatorenlijst is daarom dringend aan vervanging toe.

Advocaat André Beckers

“bij dringende zaken” 24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897

Bron 

Advocaat Maurice Veldman schreef op 25 mei 2018:

Advocaat M. Veldman: Baas in eigen kweekkast, stop terreur tegen thuiskwekers

 

 

Deel deze pagina:
Vertaal deze pagina:

Stichting PGMCG

Postbus 7
5000 AA Tilburg

contactformulier

Patiëntenpas Medicinale Cannabis 2024 aanvragen

Klik hieronder om een patiëntenpas Medicinale Cannabis PGMCG aan te vragen

 

 

Patiëntenpas aanvragen

Besloten Kweekgroep op facebook

Wordt jij ook lid van onze kweekgroep Medical Cannabis Homegrown?

 

 

 

Facebook Kweekgroep