Medisch Contact: Sommige artsen verwijzen patiënten door naar de Coffeeshop

02 juni 2021

Op Medisch Contact waar dagelijks nieuws, opinie en achtergronden worden geplaatst, werd op 1 juni 2021 onderstaand bericht geplaatst:

Sommige artsen verwijzen patiënten door naar de Coffeeshop

Hoewel zo’n tienduizend Nederlanders jaarlijks gebruikmaken van medicinale cannabis, is de kennis hierover gering, zelfs onder artsen. Dat stelt voorzitter Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de Wageningen Universiteit, voorzitter van het vandaag gelanceerde Instituut Medicinale Cannabis Nederland (IMC).

Doel van het kenniscentrum is de informatievoorziening voor patiënten en voorschrijvers verbeteren en de samenwerking op het gebied van wetenschappelijk onderzoek versterken. Naast een aantal bedrijven uit de keten van medicinale cannabis in Nederland, waaronder apotheken, hebben artsen en onderzoekers van Wageningen Universiteit en umc’s uit Leiden, Utrecht, Groningen zich aangesloten.

Coffeeshop
Medicinale cannabis is sinds 2003 op doktersrecept via de apotheek beschikbaar voor patiënten. Volgens het instituut maken mensen gebruik van medicinale cannabis in Nederland als pijnstiller en als symptoombestrijder bij bepaalde vormen van epilepsie, multipele sclerose en in palliatieve zorg. Voorzitter Witkamp: ‘We zien helaas veel onjuiste informatie over medicinale cannabis. Patiënten die mogelijk baat hebben bij het product belanden onnodig in de coffeeshop of bij illegale aanbieders. Of erger nog: sommige artsen verwijzen hun patiënten daar zelfs actief naartoe. Het IMC wil dit door goede voorlichting veranderen en bevordert dat de behandeling van patiënten die mogelijk baat hebben bij medicinale cannabis, onder medische begeleiding van arts en apotheker plaatsvindt.’

Lees meer

Zoals uit onze enquete uit 2016 blijkt dat patiënten gebruik maken van de coffeeshop, is niet alleen omdat de arts onwetend is, maar ook omdat er maar 5 soorten beschikbaar zijn in de apotheek, tevens wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraar en het product in de apotheek heeft gammastraling ondergaan.

Behalve dat er gebruik gemaakt wordt van de coffeeshop is de thuiskweek ook zeer belangrijk voor vele patiënten, als je meer als 1 gram nodig hebt per dag, zit je al snel aan hoge kosten, die kan niemand betalen! Dit is o.a. waarom burgemeester Noordanus de thuisteelt in Tilburg heeft toegestaan in 2016. En wordt het de hoogste rijd voor het amendement van Liesbeth van Tongeren