Frankrijk start in 2021 experiment met gratis distributie medicinale cannabis voor 3000 patiënten

10 oktober 2020

Frankrijk gaat gratis medicinale cannabis distribueren, dit experiment lanceren ze in 2021

De Franse regering publiceerde deze week een langverwacht decreet waarin wordt beschreven hoe een beperkt experiment met medicinale cannabis zal worden uitgevoerd.

Er werd ook bevestigd dat tot 3.000 patiënten kunnen deelnemen aan het experiment.

Deelnemende bedrijven zullen de medicinale cannabisproducten gratis aan patiënten moeten leveren en de producten zullen moeten voldoen aan farmaceutische normen, waaronder Good Manufacturing Practice.

De eerste voorschriften worden nu verwacht in maart 2021.

Het experiment zal in de tijd beperkt zijn – twee jaar vanaf het eerste recept of 31 maart 2021, afhankelijk van wat het eerst komt.

Het decreet bepaalde ook dat het ministerie van Volksgezondheid en Solidariteit verantwoordelijk is voor de uitvoering van het project.

De minister zal, met het advies van de algemeen directeur van het Franse Agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten (ANSM), beslissen:

  • De kenmerken, samenstelling, farmaceutische vorm en technische specificaties van de op cannabis gebaseerde medische producten.
  • De lijst met aandoeningen waarvoor artsen medicinale marihuana kunnen voorschrijven binnen het experiment.
  • De specifieke procedures voor het importeren, opslaan, distribueren en controleren van de cannabis.

Nicolas Authier, een universiteitsprofessor en voorzitter van de ANSM wetenschappelijke commissie voor medicinale cannabis, vertelde Marijuana Business Daily dat “een aanbesteding voor de selectie van op cannabis gebaseerde producten” de komende dagen zal worden voorgesteld.

Omdat de teelt van cannabis met een hoog THC-gehalte in Frankrijk nog steeds illegaal is, gelooft Authier dat de leveranciers “waarschijnlijk buitenlands zullen zijn … in samenwerking met farmaceutische laboratoria die in Frankrijk zijn gevestigd en een vergunning hebben voor verdovende middelen.”

“Nog vijf maanden werk voor de eerste recepten,” voegde hij eraan toe, “maar Frankrijk heeft zich nu officieel verplicht om toegang te krijgen tot medicinale cannabis.”

Het ANSM zal verantwoordelijk zijn voor het implementeren van een patiëntenregister dat met toestemming van patiënten zal worden bijgewerkt door artsen en apotheken.

Het register zal verschillende geneesmiddelenbewakingsdoeleinden dienen.

Zoals gebruikelijk in Europa, wordt medicinale cannabis alleen als laatste redmiddel voorgeschreven.

Artsen en apotheken zullen een verplicht opleidingsprogramma moeten volgen, maar hun deelname aan het onderzoek is vrijwillig.

Het budget dat de autoriteiten nodig hebben om het experiment te kunnen uitvoeren, moet nog worden goedgekeurd door het Franse parlement.

Bron

Lees ook