Eerste patiënt in Schotland die legaal cannabis krijgt voorgeschreven: Kayleigh (26) voor FND en Fibromyalgie

Groot-Brittannië: eerste patiënt in Schotland die legaal cannabis krijgt voorgeschreven

 

Een jonge moeder is de eerste persoon in Schotland die legaal cannabis krijgt voorgeschreven als onderdeel van een nieuwe Europese studie – en zegt dat ze hierdoor met haar kinderen kan spelen en douchen na jaren van chronische pijn.

Kayleigh Compston, 26, begon voor het eerst met het roken van wiet als tiener, maar stopte – tot vier jaar geleden, toen ze illegaal begon met zelfmedicatie.

De moeder van vijf lijdt aan gezondheidsproblemen waardoor ze verlamming en spierspasmen krijgt, en ze kreeg routinematig morfine voorgeschreven waardoor ze knock-out ging en bedlegerig achterbleef.

Maar ze ontdekte dat cannabis gekocht bij een dealer in Lerwick, Shetland, hielp bij het verlichten van de symptomen van functionele neurologische aandoening (FND) en fibromyalgie, en haar een betere kwaliteit van leven gaf – ondanks de constante angst om ermee betrapt te worden.

Vorig jaar schreef Kayleigh zich in voor een baanbrekend geneesmiddelenonderzoek onder leiding van dr. David Nutt, de wetenschapper die in 2009 een rapport schreef waarin hij zei dat ecstasy net zo gevaarlijk was als paardrijden.

Kayleigh, die haar dag begint met een damp voordat ze er acht keer per dag een op gaat roken, gelooft dat het stigma rond cannabis moet eindigen, en zegt dat het ook haar partner, Matthew Ross, 25, cannabis die wettelijk is voorgeschreven hem helpt bij zijn multiple sclerose.

Het stel neemt allebei deel aan het onderzoek, Project 21, dat met 20.000 deelnemers Europa’s eerste en grootste nationale registratie voor medicinale cannabis zal zijn.

Kayleigh, een van de eersten in het VK die meedeed, zei: “Ik heb vier jaar lang cannabis gebruikt voor zelfmedicatie, maar ik kreeg morfine voorgeschreven en andere dingen die mijn opvoeding beïnvloedden.

” Morfine is als heroïne in een tablet. , het klopt je.

“Nu de cannabis die ik heb voorgeschreven legaal is, kan ik me uitspreken.

” Veel mensen zeggen niets uit angst voor maatschappelijk werkers of uit stigma van vrienden en familie.

“Ik gebruikte het tijdens mijn vijfde zwangerschap, maar dit helpt me om me meer te concentreren, ik gebruik het zodra ik wakker word.

“Ik heb altijd een kopie van het script op mijn telefoon voor het geval de politie me tegenhoudt, de drugshonden weten niet wat legaal is en wat niet.”

En Kayleigh gelooft dat het verdampen van cannabis haar een betere moeder heeft gemaakt voor Tyler, negen, Tegan, acht, Tommy-Lee, zeven, Teejay, vijf en Tianna, vier.

Voordat ze leveringen van cannabis via de post kreeg, was ze afhankelijk van straatdealers voor wisselende kwaliteit en had ze geen idee waarmee het mogelijk was behandeld.

Voor het eerst in jaren is ze goed genoeg om te kunnen douchen in plaats van te baden, haar ochtendroutine met de kinderen te versnellen en goed met ze te spelen – 4 gram cannabis per dag verdampen.

Kayleigh zei: “Om de paar uur neem ik een damp, ik heb jaren niet gewerkt vanwege mijn medische aandoeningen en het feit dat ik jonge kinderen heb, maar ik voel me goed genoeg om na te denken over deeltijdwerk.”

Ze was zwanger van Tegan toen ze begon te lijden aan fibromyalgie, wat haar bekken aantast en waardoor ze niet ver kan lopen vanwege chronische pijn.

En ongeveer drie jaar geleden begon ze symptomen van FND te krijgen.

De cannabis van Kayleigh wordt verstrekt door een erkende apotheker die het per post verstuurt, en ze geeft £ 600 per maand uit voor 120 gram, terwijl haar partner, die een privérecept heeft, £ 700 uitgeeft voor 60 gram, omdat er nog geen script is uitgegeven. voor de studie.

Ze zei: “Het heeft mijn kwaliteit van leven verbeterd, en die van mijn kinderen, ik zou niet de moeder kunnen zijn die ik ben zonder.

” Er is nog steeds een stigma van de oudere generatie die gelooft dat het een ‘gateway drug’ is en paranoia veroorzaakt. maar morfine is als heroïne in een tablet, en cannabis is maar een plant. ”

Het actieve ingrediënt is THC, de chemische stof die zowel een high als pijnverlichting veroorzaakt en niet beschikbaar is in CBD-producten die in de winkelstraat worden verkocht.

Kayleigh heeft een steungroep opgericht en hoorde anekdotisch bewijs van de voordelen van cannabis op medische aandoeningen, en hoopt dat de studie een doorbraak zal zijn in termen van verandering van beleid en attitudes.

Cannabis is sinds 2018 verkrijgbaar bij de NHS, maar gezinnen kunnen enorme problemen ondervinden om er toegang toe te krijgen.

Kayleigh zei: “Het is pas het afgelopen jaar dat ik met mijn kinderen een wandeling heb kunnen maken, ik zeg niet dat ik de volgende dag geen pijn heb.

” Het heeft een groot verschil gemaakt om te kunnen spelen met mijn kinderen, douchen en niet vastzitten in bed.

“Ik ben onlangs voor het eerst sinds jaren gaan douchen, voordat ik een bad moest nemen.

” Het heeft me mijn leven teruggegeven. ”

Großbritannien: Erste Patientin in Schottland, die Cannabis legal verschrieben bekam

Eine junge Frau ist die erste Person in Schottland, die im Rahmen einer neuen EURopäischen Studie Cannabis legal verschrieben wurde – und sagt, dass sie dadurch mit ihren Kindern spielen und nach Jahren chronischer Schmerzen wieder selbsttändig duschen kann. Kayleigh Compston, 26, begann als Teenager mit dem Rauchen von Cannabis, hörte aber auf – bis vor vier Jahren, als sie begann, sich illegal selbst zu behandeln.

UK: First patient in Scotland legally prescribed cannabis

A young woman has become the first person in Scotland to be prescribed cannabis legally as part of a new European study – and says it allows her to play with her kids and take a shower after years of chronic pain. Kayleigh Compston, 26, first got into smoking cannabis as a teenager, but stopped – until four years ago when she began to self-medicate illegally.

Daily Record vom 28. Juli 2020

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany