Nieuwe studies bevestigen de werkzaamheid van cannabis bij borstkanker

11 september 2019

Tegenwoordig wint medicinale cannabis snel meer belangstelling van veel mensen met verschillende ziekten. Maar werkt cannabis ook bij borstkanker? Borstkanker is een van de meest voorkomende oorzaken van sterfte onder vrouwen. Vroege diagnose en de ontwikkeling van nieuwe therapieën hebben de prognose aanzienlijk verbeterd, maar veel patiënten hebben aangeboren of verworven weerstand tegen de huidige therapieën. Nieuwe therapeutische benaderingen zijn daarom van groot belang voor de behandeling van de ziekte.

Cannabinoïden kunnen antitumor reacties oproepen

Uitgebreide onderzoeken hebben aangetoond dat cannabis nuttig kan zijn bij borstkanker, omdat cannabinoïden, de actieve stoffen in cannabis planten, anti-tumor reacties kunnen activeren  in diverse diermodellen met kanker . Het merendeel van de studies werden uitgevoerd met Δ9-tetrahydrocannabinol (THC), het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van de plant. Echter, cannabis planten produceren nog talloze andere verbindingen met hun eigen therapeutische mogelijkheden. Een gecombineerde toepassing van de onderdelen van de cannabisplant induceert een synergetische reactie, het zogenaamde “entourage effect”, dat een grotere medicinale werking heeft, vergeleken met het gebruik van een enkele geïsoleerde cannabinoïde.

Bovendien werd waargenomen dat het gebruik van cannabis in combinatie met de huidige therapie medicatie tegen borstkanker een betere antiproliferatief effect van cellen heeft verstrekt in het laboratorium , in vergelijking met de pure THC toediening. Er zijn geen interacties door de combinatie van deze behandelingen. Samengevat, de resultaten suggereren dat gestandaardiseerde cannabis preparaten kunnen worden gebruikt in plaats van pure cannabinoïden voor de behandeling van borstkanker [1].

CBD vermindert chemoresistance

Bij cannabidiol (CBD), een niet-psychoactieve fytocannabinoïde van de cannabis plant, zijn anti-oxidant, anti-inflammatoire en antiproliferatieve eigenschappen aangetoond.

Volgens een recente studie uitgevoerd door de Metropolitan University in Londen, was CBD waarschijnlijk in staat zijn tot het remmen van het vrijkomen van exosomes en microvesicles (EMV) op adenocarcinoom (een vorm van borstkanker) cellen. EMV zijn lipide-bilaag structuren ingesloten afgegeven door cellen die betrokken zijn bij communicatie via de overdracht van eiwitten en genetisch materiaal. De release van EMV is ook in verband gebracht met kanker, onder andere dingen waar een hoge release geassocieerd met chemoresistance en actieve overdracht van kankergenen.

Nieuwe studies tonen aan dat EMV-remmende middelen kankercellen gevoeliger voor chemotherapeutische middelen kunnen maken en de groei van kanker te beperken. CBD verminderde significant de exosome release van kankercellen en remde aanzienlijk de vrijlating van microvesicles.

Bovendien bewijzen suggereren dat veranderingen in mitochondriale functie, waaronder modulatie van STAT3 (een eiwit dat bepaalde genen expressie verhogen) en prohibitine (PHB – een mitochondriaal eiwit dat bepaalde genen expressie moduleert) kan worden geassocieerd met de inhibitie van EMV release. Dit leidt tot de conclusie dat CBD kan worden gebruikt om kankercellen gevoeliger voor chemotherapie  te maken.[2]

CBDA voorkomt de verspreiding van borstkankercellen

In cannabisplanten verschijnt CBD eerst in zijn zure vorm, bekend onder het acroniem CBDA. De cannabinoïde cannabidiolic acid (CBDA) wordt steeds meer onder de aandacht gebracht van vele onderzoeken. Sommige studies hebben aangetoond dat CBDA zorgt voor de remming van cycloocygenase-2 (COX-2) activiteiten. COX-2 is gedetecteerd in 40% van invasieve humane borstkanker en zijn functies zijn verbonden met tumorale celmigratie.

In een recente studie, onderzoekers die een mogelijk mechanisme waardoor CBDA tenietdoet de expressie van COX-2 door het verlagen van de c-fos, een component van de activator proteïne-1 (AP-1) dimeer complex. AP-1 is een transcriptiefactor (a macroprotein) die COX-2 genexpressie regelt in de kern van de cellen. Dit drijft de conclusie dat CBDA, als anti-migratieagent, kan zeer nuttig zijn in agressieve humane borstkankercellen te verminderen door de COX-2-activiteit .[3]

Verschillende studies meldde het bewijs dat medicinale cannabis de huidige behandeling tegen borstkanker kan ondersteunen, maar om een nauwkeurige verklaring af te leggen in hoeverre het nuttig is en hoe het precies moet worden gebruikt, is het noodzakelijk om verder te onderzoeken en studies in te voeren met mensen.

1] Blasco-Benito, S., et alt. (2018). Appraising the “entourage effect”: Antitumor action of a pure cannabinoid  versus  a botanical drug preparation in preclinical models of breast cancer. Biochemical Pharmacology. doi:10.1016/j.bcp.2018.06.025

[2] Kosgodage, U. S., et alt. Cannabidiol (CBD) Is a Novel Inhibitor for Exosome and Microvesicle (EMV) Release in Cancer. Frontiers in Pharmacology, 9.doi:10.3389/fphar.2018.00889

[3] Takeda, S., et alt. (2016). Cannabidiolic acid-mediated selective down-regulation of c-fos in highly aggressive breast cancer MDA-MB-231 cells: possible involvement of its down-regulation in the abrogation of aggressiveness. Journal of Natural Medicines, 71(1), 286–291. doi:10.1007/s11418-016-1030-0

 

Bron (Source in english)

Lees ook:

Beoordeling entourage-effect antitumorale actie bij borstkanker

Op de IACM

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany