Cannabis kan nuttig zijn bij longkanker

02 augustus 2022

Wetenschap/Mens: Een combinatie van CBD en THC kan volgens een case report nuttig zijn bij longkanker

Volgens een case report door onderzoekers van Watford General Hospital en Basildon and Thurrock University Hospitals, UK, verbeterde een patiënt van in de 80 met longkanker, die een conventionele behandeling afwees, na de inname van THC en CBD. Zonder dat haar doktoren het wisten, koos ze ervoor om 2 tot 3 maal daags zelf een extract in te nemen dat 21% CBD en 20% THC bevatte.

Seriële CT scans toonden aan dat haar kanker progressief in omvang afnam van 41 mm tot 10 mm over een periode van 2,5 jaar. De auteurs merkten op dat “het gebruik van cannabinoïden als een potentiële kankerbehandeling verder onderzoek rechtvaardigt”.

 

 

Science/Human: A combination of CBD and THC may be helpful in lung cancer according to a case report

 

According to a case report by investigators of Watford General Hospital and Basildon and Thurrock University Hospitals, UK, a patient in her 80s with lung cancer, who declined conventional treatment, improved following the intake of THC and CBD. Without the knowledge of her doctors, she chose to self-administer an extract containing 21% CBD and 20% THC 2 to 3 times daily.

Serial CT scans showed that her cancer reduced in size progressively from 41 mm to 10 mm over a period of 2.5 years. Authors noted that “the use of cannabinoids as a potential cancer treatment justifies further research.”

Liew KL, Capuano E, Yung B. Lung cancer patient who had declined conventional cancer treatment: could the self-administration of ‘CBD oil’ be contributing to the observed tumour regression? BMJ Case Rep. 2021;14(10):e244195.

Wetenschap/Cellen: CBD induceert geprogrammeerde celdood van longkankercellen

In een studie met adenocarcinomische cellen van de longen induceerde CBD geprogrammeerde celdood en hierbij was activering van de PPAR-gamma-receptor betrokken.

Departement Biologische Wetenschappen, College of Natural Sciences, Kangwon National University, Chuncheon, Korea.

Science/Cells: CBD induces programmed cell death of lung cancer cells

In a study with adenocarcinomic cells of the lungs CBD induced programmed cell death and this involved activation of the PPAR-gamma-receptor.

Department of Biological Sciences, College of Natural Sciences, Kangwon National University, Chuncheon, Korea.

Park YJ, et al. Pharmaceuticals (Basel). 2022;15(7):836.

 

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook