Hoe open staat men voor cannabis als medicijn?

13 april 2022

Situatie in Nederland

Zoals bekend is er al een medicinaal cannabisprogramma in Nederland vanaf 2003, 14 jaar langer als Duitsland, daar zijn inmiddels tientallen varianten beschikbaar terwijl er hier maar 5 van een bedrijf afkomstig beschikbaar zijn.

https://www.pgmcg.nl/2022/02/al-15-jaar-medicinale-staatswiet-willen-we-dat-wel-of-niet/

Ook wordt het in Nederland niet vergoed door de zorgverzekeraar dit komt door het advies van Zorginstituut Nederland.

Vergoeding zorgverzekering Medicinale Cannabis 2024 / Nee

Ook is er een afname te zien van het gebruik van medicinale cannabis uit de apotheek. Dit allemaal ten gevolge van het slechte medicinale cannabisprogramma in Nederland.

Medicinale cannabis opnieuw minder verstrekt via apotheek in 2021

Wat ook niet fijn is voor patiënten is dat het NHG adviseert om geen cannabis meer voor te schrijven

NHG: Huisarts geen medicinale cannabis meer voorschrijven!

 

Zo proberen we wereldwijd te verenigen als patiënt om zo een stellingname in te nemen betreffende medicinale cannabis

https://www.pgmcg.nl/2022/04/het-manifest-van-de-medicinale-cannabis-patienten-raad-wereldwijd/

Situatie in Duitsland

Cannabis wordt steeds meer voor medische doeleinden gebruikt. Deze behandelingsmogelijkheden zouden binnenkort gemeengoed kunnen worden in Duitsland. Maar staan de mensen ook open voor het gebruik ervan?

De legalisering van cannabis moet in Duitsland nog in 2022 van start gaan. Maar het is al mogelijk om behandeld te worden met medicijnen die canabinoïden bevatten. Volgens de Statista Global Consumer Survey is dit een optie voor 37 procent van de ondervraagden in dit land. De Poolse buren staan bijzonder open voor medicinale cannabis. In Oostenrijk en Zwitserland zou meer dan 40 procent van de ondervraagden zich ook laten behandelen met cannabis of cannabismedicijnen. De Nederlanders en de Spanjaarden, die voor het overige vrij liberaal zijn in wietkwesties, zijn veel terughoudender.

Uit cijfers van het GKV-Spitzenverband blijkt dat medicinale cannabis nu al een belangrijke rol speelt in de realiteit van de behandeling. Volgens deze gegevens werden in 2021 in Duitsland ongeveer 372.000 keer geneesmiddelen met cannabinoïden voorgeschreven. De bijbehorende bruto-omzet bedroeg 185 miljoen euro. Bijna 70 miljoen euro komt voor rekening van cannabisbloemen in ongewijzigde staat. De geneesmiddelen Canemes, Epidyolex en Sativex zijn goed voor nog eens 46 miljoen euro.

Bron

Een patiënt opent een grinder die is gebruikt om medicinale cannabis te vermalen. Het apparaat wordt gebruikt om de werkzame bestanddelen van de medicinale cannabis te verdampen, zodat deze kunnen worden ingenomen zonder schadelijke bijproducten zoals nicotine.