Cannabisgebruik is geassocieerd met minder ziekenhuisheropnames bij patiënten met prikkelbare darmsyndroom (PDS)

11 februari 2021

Wetenschap/Mens: Cannabisgebruik is geassocieerd met minder ziekenhuisheropnames bij patiënten met prikkelbare darmsyndroom

In een analyse van 7163 patiënten met prikkelbare darm syndroom (IBS) uit de National Readmission Database hadden de 357 cannabis gebruikers lagere percentages van heropnames in het ziekenhuis binnen 30 dagen. Onderzoekers van de afdeling Geneeskunde van de Rutgers New Jersey Medical School in Newark, VS, ontdekten dat het percentage heropnames 1,5% bedroeg bij patiënten die cannabisgebruik meldden en 1,1% bij degenen die geen cannabisgebruik meldden.

De auteurs concludeerden uit hun onderzoek dat er “geen statistisch significante verschillen waren in de 30-dagen heropnamepercentages voor IBS-specifieke oorzaken bij vergelijking van patiënten die cannabisgebruik rapporteerden met degenen die dat niet deden. De auteurs stelden echter vast dat cannabisgebruik geassocieerd was met lagere 30-daagse ziekenhuisheropnamepercentages voor alle oorzaken.”

Science/Human: Cannabis use is associated with reduced hospital readmissions in patients with irritable bowel syndrome

 

In an analysis of 7163 patients with irritable bowel syndrome (IBS) identified in the National Readmission Database the 357 cannabis users had lower rates of readmission to hospital within 30 days. Investigators of the Department of Medicine of the Rutgers New Jersey Medical School in Newark, USA, found out that readmission rates were 1.5% in patients who reported cannabis use and 1.1% in those who did not report cannabis use.

Authors concluded from their investigation that their was “no statistically significant differences in 30-day readmission rates for IBS-specific causes when comparing patients who reported cannabis use with those who did not. However, the authors found that cannabis use was associated with reduced 30-day hospital readmission rates for all causes.”

Choi C, Abougergi M, Peluso H, Weiss SH, Nasir U, Pyrsopoulos N. Cannabis Use is Associated With Reduced 30-Day All-cause Readmission Among Hospitalized Patients With Irritable Bowel Syndrome: A Nationwide Analysis. J Clin Gastroenterol. 2021 Jan 20. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook