Patiënt Peter (fantoompijn) uit Someren mag geen cannabis kweken voor eigen medicinaal gebruik

Donderdag 26 september heeft Peter een open brief aan de instanties gestuurd.

13 september staat Peter wederom in het ED.

Wietverzoek Someren voor tweede keer afgewezen

SOMEREN – Burgemeester Dilia Blok houdt voet bij stuk: Somerenaar Peter Schols mag geen wietplanten kweken in zijn eigen achtertuin. Schols ziet een gang naar de rechter nu nog als enige uitweg. ,,Andere burgemeesters staan het wel toe. Jammer dat het zo moet.” Lees meer

Wat hier aan vooraf gaat:

Peter is een patiënt die cannabis als medicijn gebruikt voor o.a. zijn fantoompijn en wil graag een paar wietplanten kweken voor eigen medicinaal gebruik, hij heeft dit aan de burgemeester van Someren gevraagd, echter kreeg hij nee als antwoord. Helaas is hij niet vermogend genoeg om zelf een proces te beginnen dus heeft hij gisteren aangifte tegen zich zelf gedaan wegens het telen van 6 medische cannabis planten.

Hij wacht nu op de inval van de politie.

Die is dus op 3 juli 2019 geweest:

Hennepplanten Peter Schols uit Someren in beslag genomen

Hieronder zie je twee artikelen uit het ED van afgelopen maand.

21/6/2019

Somerenaar mag geen medicinale wiet kweken en wil nu proefproces uitlokken

SOMEREN – Burgemeester Dilia Blok van Someren geeft geen toestemming aan Peter Schols om vanwege medische redenen hennepplanten te houden. Die wil nu een proefproces uitlokken.

Schols gebruikt wietolie om de fantoompijn te bestrijden. De Somerenaar mist zijn rechterbeen, dat geamputeerd moest worden vanwege kanker. Reguliere pijnstillers helpen niet, bij het slikken van negen druppels wietolie per dag heeft hij wel baat. Schols, die van een uitkering leeft, is handenvol geld kwijt om wiet te kopen en vroeg toestemming aan de gemeente om zelf een aantal planten te houden. Dat verzoek is nu afgewezen.

,,Twee jaar geleden steunde de Somerense raad nog unaniem het voorstel van de gemeente Hof van Twente om thuisteelt van medicinale cannabis te legaliseren”, spreekt Schols zijn verbazing uit over deze afwijzing.
Burgemeester Dilia Blok verwijst voor de beslissing naar de Opiumwet die het telen van cannabis verbiedt, ook bij vijf planten of minder. En ze refereert aan een brief van minister Bruins waarin staat dat medicinale wiet ‘onder strikte condities moet worden geteeld en gecontroleerd op vervuiling en de juiste sterkte van werkzame stoffen’.
Huisarts
Blok adviseert Schols om via de huisarts wietolie te laten voorschrijven. ,,Die wordt niet door de verzekering vergoed, is veel te duur en werkt niet. Dat is bewerkt, daar zijn een hoop stoffen uitgehaald”, reageert Schols. Hij heeft aangifte gedaan ‘tegen zichzelf’. Vanwege het houden van vijf planten. ,,Het is nu wachten dat de politie komt invallen. Laat de rechter zich er maar over uitspreken. Ik heb geen geld voor een advocaat, dus die krijg ik toegewezen.”

Wat ging hier aan vooraf:

Op 6/6/2019 stond dit in het ED:

Peter Schols uit Someren heeft wietolie nodig tegen ondraaglijke fantoompijnen

SOMEREN – Hij verloor twee echtgenotes, mist een been door kanker en rijdt door Someren met een scootmobiel, in gezelschap van zijn vijf honden. Peter Schols wil donderdag de politiek toelichten waarom hij twee of drie wietplantjes in zijn tuin wil kweken. ,,Ik wil niet meer terug naar twee jaar geleden toen ik geen wietolie gebruikte en ’s nachts van de fantoompijnen mijn bed onder plaste.”

Maandelijks is Peter Schols zo’n 150 euro kwijt aan een dealer. Levend van een minimale WAO-uitkering heeft hij inmiddels een schuld opgebouwd van enkele honderden euro’s. Zodra hij in zijn eigen tuin mag kweken, is hij met een tientje voor twee hennepzaden klaar en kan hij minstens een jaar vooruit met het maken van medicinale wietolie. Dankzij de zes druppels per dag functioneert hij een stuk beter en kan hij erop uit met zijn honden. Om dit sociale leven te behouden heeft hij nu zijn verzoek bij het gemeentebestuur neergelegd.
De 62-jarige Schols heeft een indrukwekkend medisch dossier opgebouwd. Hij overleeft ternauwernood twee hartaanvallen, krijgt in 1991 weke delen kanker in zijn rechterbeen waardoor die geamputeerd moet worden, hij wordt genezen verklaard van longkanker en heeft momenteel een kleine tumor op zijn nier die één millimeter per jaar groeit. ‘Zodra de tumor echt ernstig wordt, ben ik allang van deze aarde’, grapt hij daar zelf over. In zijn linkerbeen ondervindt hij veel hinder van artrose.

Doggies

Wonend in Maastricht leert hij medicinale wiet kennen. Hij kweekt enkele planten in zijn ‘geheime tuintje’, vrijwel niemand valt het daar op. Hij doet druppels in zijn thee en eten en het verzacht de fantoompijn aanmerkelijk. Het werkt veel beter dan zijn ladekastje vol paracetamol, ibuprofen, naproxen, codeïne en morfine. Laatstgenoemde medicijn wil hij het liefst niet gebruiken omdat hij daar duf van wordt. ,,Dan kan ik niet meer met de doggies wandelen. Die dieren zijn mijn alles.”
Schols verhuist vlak voor de eeuwwisseling naar Someren vanwege de liefde. Daar is het volgens hem een stuk lastiger om ongezien hennep te telen in de achtertuin. Er zijn volgens hem veel ‘verraders’ en zijn buurtgenoten zien hennepteelt niet zitten. ,,De sociale controle hier is stukken groter dan in Maastricht.”
Hij heeft de wietolie echter nodig om normaal te kunnen functioneren, dus richt hij zich tot woningcorporatie woCom met het verzoek tot legalisatie van kleinschalige hennepteelt. Een woordvoerder laat weten dat het absoluut verboden is. ,,Om de leefbaarheid op peil te houden en gevaren voor omwonenden te voorkomen, hebben wij een streng anti-hennepbeleid. Als de politie een hennepkwekerij aantreft, zijn de gevolgen voor huurders van woCom onherroepelijk: de huurder moet de woning uit.”
Schols is zich bewust van dat gevaar, maar dat risico neemt hij voor lief. Hij heeft zelfs een eigen draaiboek klaarliggen zodra de politie aan zijn deur staat. Hij praat open en eerlijk over zijn verzoek, weet ook woCom. De corporatie zegt het verzoek van Schols ‘te begrijpen gezien zijn omstandigheden’. ,,Afwijken van deze regels bepaalt niet woCom, maar het gemeentebestuur dat uiteindelijk gaat over de veiligheid in Someren. Als de burgemeester schriftelijk bevestigt dat hij vanwege zijn bijzondere omstandigheden een uitzondering krijgt op de regels, dan nemen wij dat over.”
Hoe het gemeentebestuur in deze zaak staat is vooralsnog onduidelijk. Een woordvoerster bevestigt alleen dat de mail van Schols in behandeling is en op de agenda van de raadsvergadering van morgenavond staat, bij de ingekomen stukken.

Ouderen aan wietolie

De Somerenaar blijft ongeacht de uitkomst strijden voor legalisatie. Zijn raam in de woonkamer is inmiddels veranderd in een wand met afbeeldingen over legalisatie van hennep en zijn scootmobiel is een rijdende reclamezuil. Mede daardoor krijgt hij veel reacties in Someren. ,,Inmiddels help ik al zestig tot zeventig mensen met het maken van wietolie. Het gaat met name om ouderen die het zelf niet eens tegen hun hinderen durven te zeggen. Een vrouw van 84 maakt stiekem gebruik van wietolie en sindsdien loopt ze stukken beter. Magnifiek toch?!”
De wietolie is niet te pruimen, zegt Schols. Daar heeft hij zelf een trucje op gevonden. Hij doet driemaal daags drie druppels op een pepermuntje. Daardoor heeft hij geen nare bijsmaak. Zelfs twee honden en een 22 jaar oude poes krijgen druppels wietolie vanwege allerlei aandoeningen. Hij hoopt op positieve berichten vanuit het gemeentehuis. ,,Ik heb nooit eerder een aanvraag gedaan bij de politiek omdat ik altijd geld genoeg had”, is hij eerlijk. ,,Door de wietolie bespaar ik de overheid heel veel geld. Dan heb ik die hele ladekast vol medicijnen niet meer nodig.”

Bron