Onderzoek CANGLIA: Cannabidiol (CBD) voor patiënten met een psychose, wie doet mee?

08 september 2019

Beste medepatiënten Canglia onderzoekt momenteel patiënten die last hebben van psychoses en zoeken hiervoor deelnemers, ben jij tussen de 18 en 40 jaar en heb je niet langer dan 5 jaar geleden een eerste psychose meegemaakt, dan kan je deelnemen. Dit hoef je niet voor niks te doen, er staat een vergoeding tegenover.

In september 2019 kregen we dit verzoek:

Vanuit het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht loopt op dit moment nog steeds de CANGLIA studie. Tot onze vreugd hebben jullie in februari 2019 een stukje over ons geplaatst op jullie facebook en website. Aangezien er in de tussentijd weer veel nieuwe berichten zijn geplaatst, zou ik heel graag een verzoek tot herplaatsing van het bericht bij u willen doen. Wij zijn namelijk hard op zoek naar de laatste participanten.

Wat is het effect van cannabidiol op de werking van microglia in patiënten met een psychotische stoornis? 

Onze hersenen bevatten microglia. Dat zijn cellen die de hersenen beschermen tegen ziekten. Bij patiënten met een psychose werken deze microglia niet goed. Mogelijk verbetert de cannabisachtige stof cannabidiol de werking van microglia. In dit onderzoek bekijken we wat het effect is van een behandeling met cannabidiol op de werking van microglia.

Cannabidiol is een product dat van nature in cannabis voorkomt. Van cannabidiol word je niet high of stoned. Steeds meer onderzoek laat zien dat cannabidiol een gunstig effect heeft op hersenziektes zoals schizofrenie en epilepsie.

De eerste onderzoeken waarin patiënten met een psychotische stoornis behandeld zijn met cannabidiol laten veelbelovende resultaten zien zonder noemenswaardige bijwerkingen. In een grote klinische trial uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Keulen bleek behandeling met cannabidiol even effectief in het verminderen van psychotische klachten als het antipsychotische geneesmiddel amisulpride. Tevens werd onlangs een artikel van King’s College London gepubliceerd waarin gunstige effecten van cannabidiol op patiënten met schizofrenie werden beschreven. Na een behandeling van cannabidiol voor zes weken bleken psychotische klachten verminderd.

Cannabidiol lijkt dus een middel met antipsychotische eigenschappen, zonder noemenswaardige bijwerkingen.Een onderzoeksteam onder leiding van Dr. Matthijs Bossong in het Universitair Medisch Centrum Utrecht bekijkt daarom in de CANGLIA studie wat het effect is van een aanvullende behandeling met cannabidiol op de activiteit van microglia. Het effect van cannabidiol wordt vergeleken met het effect van een placebo; een middel zonder werkzame stof. Het onderzoek omvat onder meer bloedafname, MRI-scans en vragenlijsten.

Bekijk hier de CANGLIA folder voor meer informatie over het onderzoek en deelname.

Deelnemen

Wie kunnen deelnemen?

  • Mensen die niet langer dan 5 jaar geleden een eerste psychose hebben meegemaakt
  • Met een leeftijd tussen 18 en 40 jaar

Wat houdt deelname in?

Elke deelnemer gebruikt 4 weken (28 dagen) cannabidiol of placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof. De helft van de deelnemers krijgt op basis van loting cannabidiol, de andere helft placebo. Dagelijks worden 3 capsules ingenomen naast de medicatie die al gebruikt wordt. Het gehele onderzoek bestaat uit 3 bezoeken, die zullen plaatsvinden in het UMC Utrecht.

Het eerste bezoek bestaat uit een diagnostisch interview en het verzamelen van persoonlijke en medische informatie en het afnemen van bloed.

Tijdens het tweede bezoek  nemen we een aantal interviews af, vragen we u een aantal vragenlijsten in te vullen, krijgt u taken die geheugen en concentratie meten en maken we een MRI scan van uw hersenen. Hiermee meten we de structuur en functie van uw hersenen. Deze scan duurt ongeveer een uur.

Tijdens bezoek 3, na het gebruik van 4 weken cannabidiol of placebo, nemen we een aantal interviews af, vragen we u een aantal vragenlijsten in te vullen en krijgt u taken die geheugen en concentratie meten. Ook maken we opnieuw een MRI scan van de hersenen. Hiermee kunnen we de werking van microglia onderzoeken. Deze scan duurt ongeveer een uur. Ook nemen we bloed af.

Uiteraard is er een financiële vergoeding voor deelname aan dit onderzoek en worden reiskosten vergoed.

Contact

Opgeven of meer informatie?

Stuur een email naar canglia@umcutrecht.nl of neem telefonisch contact op via 088 755 6022.

Bron