Studie: Cannabidiol (CBD) kan nuttig zijn bij schizofrenie

30 januari 2018

De plant cannabinoïde cannabidiol (CBD) heeft aangetoond in een klinische proef, als een mogelijke nieuwe behandeling voor psychose, schreven wetenschappers van King’s College in Londen, UK. In het onderzoek kregen 88 patiënten ofwel 1000 mg CBD of placebo gedurende zes weken, naast hun bestaande antipsychoticum medicatie. Patiënten behandeld met CBD hadden lagere niveaus van psychotische symptomen dan degenen die een placebo hadden ontvangen.

Uit de studie bleek dat patiënten, die werden behandeld met CBD, meer kans hadden te worden gewaardeerd als “verbeterd” door hun psychiater en er waren tekenen van betere cognitieve prestaties. Auteurs concluderen in hun artikel, dat deze “bevindingen suggereren dat CBD gunstige effecten heeft bij patiënten met schizofrenie. Aangezien CBD effecten niet afhankelijk lijken te zijn van dopamine receptor antagonisme, kan deze stof een nieuwe klasse van behandeling vertegenwoordigen voor deze aandoening.”

McGuire P, Robson P, Cubala WJ, Vasile D, Morrison PD, Barron R, Taylor A, Wright S. Cannabidiol (CBD) as an Adjunctive Therapy in Schizophrenia: A Multicenter Randomized Controlled Trial. Am J Psychiatry, 15. Dezember 2017 [im Druck]

Reuters vom 15. Dezember 2017

Een gewijzigd endocannabinoïdensysteem kan bijdragen tot de ontwikkeling van schizofrenie
Onderzoekers onderzochten de monsters van de hersenen van mensen met schizofrenie of depressie en vonden dat een veranderde gift aan het endocannabinoïdensysteem tot de ontwikkeling van schizofrenie en depressie kan bijdragen door aanpassing van de aanwezigheid van bepaalde gesignaleerde eiwitten. Instituto Cajal, CSIC, Madrid, Spanje.

Rodríguez-Muñoz M, et al. Transl Psychiatry. 2017;7(12):1291.