Nederland akkoord export 1400 kilo medicinale cannabis naar Italië

15 december 2018

Ondanks dat medicinale cannabis hier al sinds 2003 beschikbaar is op recept in de apotheek, is de vraag hiernaar in het buitenland hoger dan in Nederland. Vanuit Nederland levert men aan Duitsland, Finland, Italië en in mindere mate aan Polen, Israël, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Finland, Australië, Denemarken, Macedonië en Groot Brittannië (voornamelijk voor onderzoeken). Aangezien de vraag uit het buitenland steeds groter wordt is het toch aannemelijk dat cannabis steeds meer erkend wordt als medicijn. Hoe kan dit minister Bruins dan ontgaan? En hoeveel bewijs is er nog nodig zodat er weer vergoeding plaats kan vinden door de zorgverzekering?

Ondertussen worden hier in Nederland alle regels aangescherpt, zijn er geen nieuwe soorten bijgekomen, wordt het nog maar bij een paar patiënten uit coulance vergoed en het aantal onderzoeken die vanaf 2003 in Nederland zijn gedaan is schandalig weinig.

Het wordt tijd dat er ook geluisterd wordt naar de patiënt. Gelukkig staan steeds meer artsen achter het gebruik van cannabis en we hopen dat dit de komende jaren vooral toe gaat nemen. We verdienen erkenning! We zijn geen criminelen, maar mensen die lijden aan ziektes en aandoeningen die een menswaardig bestaan willen leven.

In mei dit jaar vroeg Italië om extra levering Medicinale Cannabis uit Nederland

Nu is minister Bruno Bruins (Medische Zorg) akkoord gegaan met de levering van 1400 kilogram dit jaar en volgend jaar. Dit is te lezen in het Nederlands Dagblad:

Groen licht voor export extra medicinale wiet

DEN HAAG (ANP) – Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is akkoord gegaan met de export van extra medicinale wiet naar Italië. Dit jaar en volgend jaar gaat het om in totaal 1400 kilo. Normaliter wordt er per jaar hooguit 100 kilo medicinale wiet naar een land uitgevoerd.

Het Bureau voor Medicinale Cannabis verzorgt de export. Die kan aan de extra vraag van de Italianen voldoen omdat er bij zijn Nederlandse teler van cannabis een overcapaciteit is.

Medicinale cannabis kan bij bepaalde aandoeningen zoals kanker en MS pijn verlichten. Ook kan het de eetlust van patiënten stimuleren.

In Nederland neemt de vraag naar medicinale wiet toe. Waren er in 2006 nog circa 450 patiënten die het gebruikten, momenteel ligt dat op ongeveer 1800. Bruins verwacht dat de komende jaren de groei zal doorzetten.

Bron