Legale Teelt Medicinale Cannabis in België binnenkort mogelijk

26 mei 2018

Als het aan Maggie Block ligt kan binnenkort de eerste legale medicinale cannabis gekweekt worden in België?

Dit staat vandaag op het hblv.be

Bouw eerste plantage in Kinrooi kan volgend jaar al starten

Legale teelt medicinale cannabis komt eraan

Brussel: Als het van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) afhangt kan binnenkort legaal medicinale cannabis worden geteeld in ons land. De Block legt de laatste hand aan een Koninklijk Besluit dat een wetgevend kader moet creëren. “Het dossier kan nu snel naar de regering”, zegt Kamerlid en partijgenote Nele Lijnen.

Op Standaard.be

Bouw van eerste grote medicinale cannabisplantage in Kinrooi kan volgend jaar al van start gaan

Medicinale cannabisteelt wordt dra legaal

KINROOI Het gebruik van medicinale cannabis is wereldwijd in opmars. Ook in ons land gebruiken heel wat mensen al geneesmiddelen op basis van cannabis, onder andere om chronische pijn of misselijkheid die gepaard gaat met chemotherapie te bestrijden.

In de meeste gevallen komen die geneesmiddelen uit het buitenland of zijn ze volgens de wet illegaal, want tot nu toe legaliseerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maar één vorm van medicinale cannabis: de neusspray Sativex, die wordt gebruikt door patiënten met multiple sclerose. Maar binnenkort mag medicinale cannabis wellicht op grote schaal worden geteeld in Kinrooi.

Strikte controle

De teelt van medicinale cannabis is nog steeds illegaal in België, maar daar wil minister De Block nu verandering in brengen. Officieel klinkt het op het kabinet dat ‘de onderhandelingen nog volop bezig zijn’.

Maar volgens Kamerlid en partijgenote Nele Lijnen (Open VLD) is een doorbraak zeer dichtbij. ‘Het kabinet van de minister legt op dit moment de laatste hand aan een koninklijk besluit dat een wetgevend kader moet creëren voor de legale teelt van medicinale cannabis. Het dossier kan nu snel naar de regering. De teelt moet wel gebeuren onder strikte controle van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).’

Van een legalisering van cannabisteelt voor recreatieve doeleinden is voor alle duidelijkheid geen sprake. In die variant zit veel meer van het bestanddeel THC, dat ervoor zorgt dat je high wordt.

De doorbraak op het vlak van wetgeving is belangrijk nieuws voor Rendocan, de Limburgse start-up die in Kinrooi op grote schaal onderzoek wil doen naar medicinale cannabis.

Vijf ton per jaar

‘Op 20 juni dienen we onze omgevingsvergunning in. Pas als het wettelijk mogelijk is, beginnen we te bouwen’, zegt ceo Joris Vanvinckenroye van Rendocan. ‘De bouw kan al in 2019 starten en we hopen dat de fabriek operationeel is in 2020. In 2021 moet de eerste productie klaar zijn.’

Rendocan wil starten met de teelt van vijf ton medicinale cannabis per jaar, eerst voor de Duitse en Nederlandse markt. Voorts zal er onderzoek gebeuren naar de veredeling van de cannabisplant. Einddoel is een gestandaardiseerde medicinale cannabisplant.

Kamerlid Nele Lijnen is opgetogen. ‘De productie toelaten is de volgende stap om ook de toepassing en het gebruik van medicinale cannabis uit te breiden. Zodra er gekruiste planten worden geteeld waarvan je niet high wordt, kunnen patiënten na inname van het medicijn ook autorijden. Dat is nu bij MS-patiënten een probleem, bij een speekselcontrole testen ze positief. Bedrijven als Rendocan kunnen dus belangrijk innovatief werk leveren en bovendien zullen er in een eerste fase 150 mensen te werk worden gesteld.’

Dit terwijl dit onlangs de mening van Maggie was:

Quote:

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)  zei daarover vandaag nog dat “zomaar cannabisolie legaliseren een gevaar zou betekenen voor de volksgezondheid” en wil het gebruik ervan enkel toestaan als er wetenschappelijk bewijs is dat cannabisolie niet schadelijk is. De ouders van het meisje zijn wanhopig, want ze vrezen dat hun dochter, die de voorbije jaren veel vooruitgang heeft geboekt, weer achteruit zal gaan.

Ik begrijp de ouders maar al te goed, maar het gevaar loert om de hoek

Dit alles een dag voor de:

Solidariteitsmars voor legale CBD- en cannabisolie te Maasmechelen/België

Op zondag 27 mei 2018 om 14.00 uur aan het gemeenteplein in Maasmechelen vertrekt de mars voor legalisering van medicinale cannabis. Wees erbij, want dit is nog nooit vertoond in België. Allemaal samen onder de vlag van solidariteit met medicinale cannabispatiënten. U komt toch ook?

Sofie Voncken (9) lijdt al jaren aan de meest extreme vorm van epilepsie. Soms kreeg ze wel vijftig aanvallen per dag, maar haar ziekte wordt nu al drie jaar in bedwang gehouden. Niet met gewone medicatie, maar dankzij cannabisolie, illegaal in ons land. Sinds haar zesde experimenteren de ouders op eigen houtje voorzichtig met CBD-olie in combinatie met de medicatie die ze vanuit het UZ in Leuven krijgt toegediend. Die combinatie werkt. “De illegale olie versterkt de werking van de legale medicatie”, legt Jean-Pierre uit. “Sinds een jaar werken we met olie volledig op haar maat gemaakt. Een vriend uit het Antwerpse heeft zich erin verdiept en het resultaat is verbluffend. Sinds een jaar zet Sofie nog grotere stappen. Ze zingt, danst, praat terwijl ze voorheen geen woord zei.” Het is net die vriend die nu de politie over de vloer kreeg. Zowel het materiaal als de volledige inhoud van de koelkast – tientallen potjes olie – werden in beslag genomen. Voor de ouders van Sofie een ramp lees meer

Ga jij ook?