Kweek medicinale cannabis: Vijf planten, Verantwoord, Veilig, Verzekerd en Verwittig

Informeren gemeente belangrijke stap in legaliseren medicinale thuiskweek.

De PGMCG is er voor alle patiënten in Nederland die vragen hebben over het medicinaal gebruik van cannabis. We ondersteunen en adviseren waar we kunnen. Dat doen we via internet, telefoon en ook weleens persoonlijk als dat wenselijk is.

In Tilburg hebben we ons eigen kweekproject. We hebben toestemming van burgemeester Noordanus om onder strikte voorwaarden thuis legaal 5 planten te kweken. We zijn bezig om dit project samen met de gemeente en andere partijen goed vorm te geven zodat patiënten uit andere gemeenten ook volgens het ‘PGMCG-model’ kunnen gaan kweken. We krijgen hier veel (aan)vragen over.

We lichten patiënten uit andere gemeenten altijd zo goed en zo volledig mogelijk voor als ze zelf ook willen gaan kweken. We benadrukken dat ze zich keurig aan de regels te houden van onze stichting (om legaal, veilig en begeleid te kweken) en vervolgens vooral zelf in gesprek gaan met hun eigen gemeente. Ons advies is om de burgemeester zelf hierover te spreken te krijgen. Zo is het ons ook gelukt.

Hoe belangrijk het is om met de eigen gemeente in gesprek te gaan, hebben we helaas gehoord van Boris, een glazenwasser van 32 jaar uit Nissewaard en vader van twee kinderen. Hij gebruikt medicinale cannabis en heeft alle informatie van onze website op een goede manier gebruikt:

  • hij heeft een doktersverklaring
  • hij heeft een veilige kweekkast aangeschaft
  • groeit daar 5 planten
  • heeft zijn stroomvoorziening NEN-gekeurd
  • is ingeschreven bij onze stichting en heeft het convenant ondertekend

NU IS HIJ TOCH GERUIMD…

  • omdat hij niet in overleg is gegaan met zijn eigen gemeente en dus feitelijk geen toestemming heeft om legaal met 5 planten zijn eigen medicijn te kweken.
  • Ondanks dat ook nog een andere patiënt staat ingeschreven uit Nissewaard, die wel toestemming heeft gekregen van de gemeente.

HET KAN OOK ANDERS…

In dezelfde en andere gemeenten zijn er patiënten die zich zowel aan de richtlijnen van de PGMCG houden als ook in het bezit zijn schriftelijke toestemming van hun burgemeester om 5 planten voor medicinaal gebruik te telen. Deze patiënten worden niet geruimd, maar wel gecontroleerd door de gemeente. In Tilburg zijn we op dit moment ook nog in gesprek met de gemeente over de juiste manier van handhaving.

Wij vinden dit heel erg jammer en verdrietig voor Boris dat hij zich zo heeft ingezet voor normalisering van cannabis en dat hij nu toch met lege handen achter blijft. Daarom willen we door het publiceren van zijn verhaal hieronder proberen te voorkomen dat dit ook andere patiënten overkomt. Dus, wil je thuis legaal kweken, ga in overleg met je gemeente!!!

Marian & Serge

23 mei 2016 Cannabis Lijst Smolders wil thuisteelt voor Medicinale gebruiker in gemeenteraad