Studie: Cannabis kan een nuttige werking hebben bij patiënten met fibromyalgie

03 maart 2018

Wetenschap/Mens: Cannabis kan een nuttige werking hebben bij patiënten met fibromyalgie

In een studie met 26 patiënten met fibromyalgie, die in 2 israelische ziekenhuizen (Laniado-Ziekenhuis in Kiryat Sanz en Nazareth-Ziekenhuis in Nazareth) behandelt werden, verbeterde cannabis hun symptomen. De gemiddelde leeftijd bedroeg 37,8 jaar en de gemiddelde dosis cannabis bedroeg 26 gram per maand. Alle deelnemers vulde een enquete in ter beoordeling van de fibromyalgie-zwaarte (Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire).

Na het begin van de behandeling met cannabis gaven alle patiënten een signifikante verbetering van elke parameter van de enquete aan, en 13 patiënten (50 %) beeindigde de inname van andere medicatie tegen fibromyalgie. Acht patiënten (30 %) beleefde zeer geringe bijwerkingen.

Habib G, Artul S. Medical Cannabis for the Treatment of Fibromyalgia. J Clin Rheumatol, 14. Februar 2018 [Im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany