Cannabisgebruik niet gekoppeld aan negatieve effecten op de luchtwegen

05 februari 2018

Gebruik van cannabis (roken) is niet gekoppeld aan een toename van het risico op aandoeningen van de luchtwegen. Dit is de conclusie van een analyse van 2304 deelnemers, waarvan 49% nooit cannabis had heeft gebruikt, 43% ex-gebruikers en 8% was huidig gebruiker van cannabis. De resultaten van de onderzoekers van het Instituut voor de volksgezondheid in Colorado (USA) werden gepubliceerd in het tijdschrift van Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (COPD). Het gaat hier om gebruikers die het roken puur of met tabak.

Noch huidig of voormalig cannabisgebruik werd geassocieerd met een verhoogd risico van piepende adem. ruis, hoest of chronische bronchitis, als het werd vergeleken met de niet-gebruikers. Huidige en voormalige cannabisgebruikers hadden zelden emfyseem en hadden een betere gedwongen expiratorisches volume in 1 seconde (FEV1%). Daarentegen, intensief gebruik van cannabis (roken van joints) is met frequente symptomen van een chronische bronchitis verbonden.

Morris MA, Jacobson SR, Kinney GL, et al. Marijuana use associations with pulmonary symptoms and function in tobacco smokers enrolled in the Subpopulations and Intermediate Outcome Measures in COPD Study (SPIROMICS). Chronic Obstr Pulm Dis. 2018;5(1):46-56.