In Oekraïne steunt het parlement de legalisering van cannabis voor medisch gebruik, maar het wetsvoorstel wordt geblokkeerd door een oppositiepartij

02 januari 2024

Oekraïne: Het parlement steunt de legalisering van cannabis voor medisch gebruik, maar het wetsvoorstel wordt geblokkeerd door een oppositiepartij

De Oekraïense Batkivshchyna (Vaderland) parlementsfractie heeft de ondertekening geblokkeerd van een wetsvoorstel dat het gebruik van medicinale cannabis legaliseert en dat op 21 december werd goedgekeurd door de 248 afgevaardigden van de Oekraïense Verkhovna Rada, het Oekraïense parlement. Het wetsvoorstel blijft geblokkeerd tot half januari, wanneer het mogelijk wordt gedeblokkeerd door het parlement en ondertekend door de president. “En aangezien de wet pas over zes maanden van kracht wordt, zal hij rond juli 2024 in werking treden”, schreef parlementslid Jaroslav Zalizniak op Telegram.

De leider van Batkivshchyna, Yulia Tymoshenko, die consequent tegen het initiatief is geweest, zei dat de partij van plan is een beroep te doen op het Grondwettelijk Hof om de uitslag van de stemming te annuleren omdat “de amendementen op het wetsvoorstel werden behandeld in een halflege kamer”. Irina Herashchenko, covoorzitter van European Solidarity, de tweede oppositiepartij, beweerde dat de tekst van het wetsvoorstel meer over industriële productie ging dan over medicinale cannabis en dat het ontbrak aan duidelijke overheidsregulering. Op 21 december steunde het Oekraïense parlement het wetsvoorstel over medicinale cannabis in tweede lezing. Het zal het verkeer van cannabis uitsluitend reguleren voor medische, industriële en wetenschappelijke activiteiten.

Yahoo News of 22 December 2023

Reuters of 21 December 2023

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2023

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook