CBD kan odontogenese induceren en zo nuttig zijn in tandheelkunde

05 september 2023

Wetenschap/Cellen: CBD kan odontogenese induceren en zo nuttig zijn in tandheelkunde

In een studie met tandpulpcellen induceerde CBD (cannabidiol) odontogenese. Auteurs schreven dat CBD het potentieel heeft om nieuwe therapeutica te ontwikkelen in vitale pulpabehandeling in de tandheelkunde.

Vitale pulpabehandeling (VPT) behoudt de vitaliteit van tanden met bepaalde tandheelkundige materialen door de pulpa te beschermen tegen schadelijke stimulatie en herstel te bevorderen door celproliferatie/differentiatie, migratie en het induceren van odontogenese te verbeteren. Als niet-psychotroop cannabisbestanddeel verwerkt cannabidiol (CBD) de eigenschappen van pijnstillend, ontstekingsremmend en osteogenese. Daarom stellen wij de hypothese voorop dat CBD de odonto/osteogenese van humane tandpulpcellen (HDPCs) kan induceren, een kritische eigenschap bij gebruik als effectieve pulpa-afdekkingsmiddel voor VPT.

Materialen en methoden: In deze in vitro studie werd de cytotoxiciteit van CBD op HDPCs bepaald door MTT-assay. Er werd een krastest uitgevoerd om de migratie van HDPCs te analyseren. De biomineralisatie werd onderzocht door collageensynthese en calciumknobbelvorming en gerelateerde odonto/osteogene en angiogene genen. De specificiteit van de cannabinoïde receptor (CB) werd geëvalueerd door Western blotting en Von Kossa kleuring met behulp van de specifieke antagonisten AM251 voor cannabinoïde receptor 1 (CB1) en AM 630 gericht op cannabinoïde receptor 2 (CB2). Bovendien werd het onderliggende moleculaire mechanisme van CBD-geïnduceerde biomineralisatie onderzocht door CB-afhankelijke MAPK signaalwegen te onderzoeken.

Resultaten: CBD vertoonde tweefasige effecten op de levensvatbaarheid van HDPCs in de geteste concentraties. We ontdekten dat CBD de celmigratie aanzienlijk bevorderde en de collageensynthese en gemineraliseerde afzettingen in HDPCs versterkte wanneer ze behandeld werden met 1 μM CBD, toegevoegd in de differentiatiemedia. RT-PCR toonde aan dat CBD-geïnduceerde verhoogde expressie van angiogene en odontogene genen, zoals DSPP, DMP-1, OPN, ALP, Runx2, VEGFR1 en ICAM-1. Deze effecten waren via MAPK-activering op een manier die voornamelijk door CB2 gemedieerd wordt.

Conclusie: De resultaten van deze studie suggereerden dat CBD odonto/osteogenese kan induceren vanuit HDPCs en het potentieel heeft om nieuwe therapeutica te ontwikkelen in VPT in de tandheelkunde.

Afgestudeerd in parodontologie, School of Dentistry, University of Detroit Mercy, Detroit, VS.

Science/Cells: CBD may induce odontogenesis and thus be helpful in dentistry

In a study with dental pulp cells CBD (cannabidiol) induced odontogenesis. Authors wrote that CBD has the potential to develop new therapeutics in vital pulp treatment in dentistry.

Graduate Periodontics, School of Dentistry, University of Detroit Mercy, Detroit, USA.

Qi X, et al. J Dent. 2021:103673.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook