Cannabisgebruik en Tinnitus (oorsuizen)

25 september 2023

Persoonlijk heb ik al jaren last van chronische oorontsteking wat gepaard gaat met tinnitus.

Ik ben hier al jaren voor onder behandeling in het ziekenhuis en moet om de twee maanden daar zijn voor controle.

Ook heb ik last van zeer droge oren.

Nu gebruik ik al jaren verdunde cannabisolie (gemaakt met druivenpitolie) die ik om de twee dagen in mijn oren druppel, met medeweten van mijn KNO arts en mijn tinnitus is hiermee helemaal onder controle, zo ook mijn ontsteking. Al 8 jaar lang heb ik chronische oorontsteking waarvoor ik 1x per 2 maanden de KNO arts bezoek om mijn oren schoon te laten zuigen, dit komt ook omdat ik een zeer smalle gehoorgang heb..

Ook hoef ik hierdoor geen antibiotica of andere medicatie meer voor te slikken.

Volgens onderzoeken zoals je hieronder kan lezen, kan cannabis ook tinnitus veroorzaken, echter kan het ook nuttig zijn bij oorsuizen.

Marian Hutten.

Wetenschap: Cannabinoïden kunnen nuttig zijn bij oorsuizingen…

Er wordt een overzicht gegeven van wetenschappelijke gegevens, waaruit blijkt dat cannabinoïden “een mogelijk gebruik als beschermend en therapeutisch middel in het oor en het gehoorsysteem, met name bij oorsuizen” kunnen hebben.

Cannabis wordt al eeuwenlang gebruikt voor recreatieve en therapeutische doeleinden. Terwijl de recreatieve toepassingen zijn gebaseerd op het psychotrope effect van sommige van de verbindingen, strekken de therapeutische effecten zich uit over een breed spectrum van acties, waarvan de meeste gericht zijn op de hersenen of het immuunsysteem. Verschillende onderzoeken hebben cannabinoïde-receptoren in het gehoorsysteem gevonden, zowel op perifeer als centraal niveau, waardoor de belangstelling voor cannabinoïde-signalering bij het gehoor is gewekt, en vooral bij tinnitus, die ook wordt beïnvloed door angst-, geheugen- en aandachtscircuits waar de cannabinoïde effecten goed zijn beschreven. Beschikbare onderzoeken naar diermodellen van tinnitus suggereren dat cannabinoïden waarschijnlijk niet helpen bij de behandeling van tinnitus en zelfs schadelijk kunnen zijn. De farmacologie van cannabinoïden is echter erg complex, en de meeste onderzoeken waren gericht op neurale CB1R-gebaseerde reacties. Cannabinoïde effecten op het immuunsysteem (waar CB2R’s overheersen) worden steeds meer erkend als essentieel voor het begrijpen van pathologische reacties van het zenuwstelsel, en gegevens over immuun cannabinoïde doelen zijn ook in het gehoorsysteem naar voren gekomen. Bovendien lijken niet-klassieke cannabinoïde doelen (zoals TRP-kanalen) ook een belangrijke rol te spelen in het gehoorsysteem. Deze review zal zich richten op neuroimmunologische mechanismen voor cannabinoïde effecten en hun mogelijke gebruik als beschermende en therapeutische middelen in het oor en gehoorsysteem, vooral bij tinnitus. en gegevens over immuun-cannabinoïde-doelen zijn ook naar voren gekomen in het gehoorsysteem. Bovendien lijken niet-klassieke cannabinoïde doelen (zoals TRP-kanalen) ook een belangrijke rol te spelen in het gehoorsysteem. Deze review zal zich richten op neuro-immunologische mechanismen voor cannabinoïde effecten en hun mogelijke gebruik als beschermende en therapeutische middelen in het oor en gehoorsysteem, vooral bij tinnitus. en gegevens over immuun-cannabinoïde-doelen zijn ook naar voren gekomen in het gehoorsysteem. Bovendien lijken niet-klassieke cannabinoïde doelen (zoals TRP-kanalen) ook een belangrijke rol te spelen in het gehoorsysteem. Deze review zal zich richten op neuro-immunologische mechanismen voor cannabinoïde effecten en hun mogelijke gebruik als beschermende en therapeutische middelen in het oor en gehoorsysteem, vooral bij tinnitus.

Afdeling Hersen- en Gedragswetenschappen, Universiteit van Pavia, Italië.

Perin P, et al. Front Neurol. 2020;11:505995.

Wetenschap / Mens: Cannabisgebruik werd geassocieerd met de prevalentie van tinnitus

Cannabis consumenten ervaarden in het afgelopen jaar waarschijnlijk meer te lijden aan tinnitus.

Echter, er was geen verband tussen de ernst en frequentie van tinnitus met cannabisgebruik.

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde Head and Neck Surgery, Stanford University School of Medicine, USA.

Qian ZJ,et al. Am J Otolaryngol. 2019:102314.

Wetenschap: TINNITUS (oorsuizen)
In een dierenmodel met Tinnitus verminderde in bepaalde regio van de hersenen (ventrale cochleaire nucleus) het aantal zenuwcellen met CB1 receptoren. Dit hersengebied heeft een belangrijke functie in het gehoorsysteem. Onderzoekers concludeerden dat hun bevindingen er op wijzen “dat CB1 receptoren in de cochleaire nucleus belangrijk kunnen zijn voor de gehoorfunctie en dat een vermindering van de CB1 receptoren in de ventrale cochleaire nucleus verwant kan zijn met de ontwikkeling van tinnitis.”

(Bron: Zheng Y, et al. Hear Res. 2007 Feb 16; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Science/Human: Cannabis use was associated with the prevalence of tinnitus

Cannabis users during the past year were more likely to experience tinnitus.

However, there was no association between the severity and the frequency of tinnitus with cannabis use.

Department of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, Stanford University School of Medicine, USA.

Qian ZJ,et al. Am J Otolaryngol. 2019:102314.

Wissenschaft/Mensch: Der Cannabiskonsum war mit der Prävalenz von Tinnitus verbunden

Cannabiskonsumenten im vergangenen Jahr hatten eine höhere Wahrscheinlichkeit, unter einem Tinnitus zu leiden.

Es gab jedoch keinen Zusammenhang zwischen dem Schweregrad und der Häufigkeit von Tinnitus mit Cannabiskonsum.

Abteilung für Hals-Nasen-Ohren-Head and Neck Surgery, Stanford University School of Medicine, USA.

Qian ZJ,et al. Am J Otolaryngol. 2019:102314.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2020

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany