Malta wil burgers toestaan 4 cannabisplanten per huishouden te kweken

12 oktober 2021

Malta: Wetgevers willen burgers toestaan hun eigen cannabis te kweken

Cannabisgebruikers zullen thuis planten kunnen kweken of de stof kunnen kopen bij speciaal opgerichte verenigingen, volgens een wetsvoorstel voor cannabishervorming dat bij het parlement is ingediend, maar het roken van een joint in het openbaar zal tegen de wet blijven.

Minister van Gelijke Kansen Owen Bonnici verklaarde op 6 oktober dat de politie zal toezien op de naleving van de nieuwe regels, die bepalen dat niemand meer dan zeven gram cannabis op eender welk moment bij zich mag hebben.

Hervorming cannabis: thuisteelt en lidmaatschapsverenigingen, maar niet roken in het openbaar
Het meenemen van maximaal 7 gram wordt toegestaan, maar het roken van een joint in het openbaar niet

Cannabisgebruikers zullen thuis planten kunnen kweken of de stof kunnen kopen bij speciaal opgerichte verenigingen, volgens een wetsvoorstel voor cannabishervorming dat deze week bij het parlement is ingediend, maar het roken van een joint in het openbaar zal tegen de wet blijven.

Minister van Gelijkheid Owen Bonnici zei woensdag dat de politie zal toezien op de naleving van de nieuwe regels, die bepalen dat niemand meer dan zeven gram cannabis op eender welk moment bij zich mag hebben.

De nieuwe regels zijn opgesteld na een periode van openbare raadpleging over het witboek dat afgelopen maart is gepubliceerd.

Bonnici zei dat tijdens de inspraakperiode meer dan 300 reacties zijn binnengekomen.

Tot 7 gram bezit

Volgens het wetsvoorstel zullen volwassenen legaal tot 7 gram cannabis mogen bezitten zonder het risico te lopen te worden gearresteerd of in beslag genomen.

Zij zullen ook tot vier cannabisplanten thuis mogen kweken. Deze limiet van vier planten geldt per huishouden, niet per persoon. De planten mogen niet zichtbaar zijn vanaf andere plaatsen.

Mensen mogen thuis op elk moment tot 50 gram gedroogde cannabistoppen bewaren.
Niet roken in het openbaar

Wie betrapt wordt op het gebruik van cannabis in het openbaar, moet voor een rechter-commissaris verschijnen en kan een boete krijgen van maximaal 235 euro. Als het om een minderjarige gaat, loopt de boete op tot 300 euro.

De wettelijke grens van 7 gram zal niet gelden voor minderjarigen. Kinderen die met cannabis worden betrapt, moeten voor een rechter-commissaris verschijnen om een zorgplan op te stellen.

Volwassenen die in het openbaar worden betrapt met iets tussen zeven en 28 gram, moeten ook voor de rechter verschijnen.

Cannabis verenigingen

Deze veranderingen maakten al deel uit van een witboek dat de regering vorig jaar had onthuld. Maar het wetsvoorstel dat deze week in het parlement is ingediend, voorziet nu ook in de oprichting van cannabisverenigingen.

Deze verenigingen zullen cannabisgebruikers die de plant thuis niet willen of kunnen kweken, een manier bieden om legaal aan de drug te geraken, door lid te worden en hun voorraad bij hen te kopen.

Wie betrapt wordt op het gebruik van cannabis in het openbaar, moet voor een rechter-commissaris verschijnen en kan een boete krijgen van maximaal 235 euro. Als het om een minderjarige gaat, loopt de boete op tot 300 euro.

 

 

Malta: Legislators want to allow citizens to grow their own cannabis

Cannabis users will be able to grow plants at home or buy the substance from specially set up associations, according to a cannabis reform bill presented to parliament, but smoking a joint in public will remain against the law.

Giving details about the bill, Equality Minister Owen Bonnici said on 6 October the police will be enforcing the new rules which stipulate that no one can carry more than seven grams of cannabis at any given time.

Times of Malta of 6 October 2021

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

Lees ook

Cannabis Lobby doet progressieve voorstellen voor Malta: Zes planten elk en 30 gram per persoon