Cannabisgebruikers opgelet er zijn vervuilde producten in omloop!

27 oktober 2021

Onderstaand onderzoek heeft betrekking op cannabis(producten) die verkocht worden met synthetische cannabinoïden, wat een enorme foute impact kan hebben op je gezondheid. Het is dus opletten wat je aanschaft. Vraag altijd de herkomst en kweekwijze en eventueel testrapport (indien aanwezig, testen mag niet in NL)

Cannabis versneden met de synthetische cannabinoïdereceptoragonist MDMB-4en-PINACA en de rol van de Europese drugscontrolediensten

Achtergrond

Europese drugscontrolediensten wisselen informatie uit over drugstrends binnen het Trans European Drug Information (TEDI)-netwerk, waardoor reacties kunnen worden gevolgd en gecoördineerd.

Vanaf het voorjaar van 2020 hebben verschillende diensten de synthetische cannabinoïde-receptoragonist MDMB-4en-PINACA gedetecteerd in versneden cannabisproducten met een laag THC-gehalte.

Methoden

Cannabisproducten die verdacht werden van vervalsing werden geanalyseerd op de aanwezigheid van MDMB-4en-PINACA door 9 diensten in 8 landen binnen het TEDI-netwerk. Indien beschikbaar, werd ook een fytocannabinoïde analyse uitgevoerd.

Resultaten

1142 monsters verkocht als cannabis in de vorm van kruiden, hars en e-liquid werden geanalyseerd, waarvan 270 MDMB-4en-PINACA bleken te bevatten.

Alle cannabis monsters bevatten weinig THC (<1%), behalve de e-liquids die geen fytocannabinoïden bevatten.

Er werden drie ernstige gezondheidsincidenten gemeld waarvoor ziekenhuisopname nodig was na gebruik van een versneden cannabismonster.

Conclusie

Vervalsing van cannabis met synthetische cannabinoïde receptor agonisten is een nieuw fenomeen dat risico’s inhoudt voor mensen die het gebruiken.

Aangezien cannabisgebruikers geen gebruikelijke doelgroep zijn voor drugscontrolediensten, zouden diensten en bijbehorende schadebeperkende interventies kunnen worden aangepast om hen erbij te betrekken.

Bron

Lees ook

Let op: Vervuilde cannabis en hasj in omloop! Je bent gewaarschuwd.