Het gebruik van cannabidiol (CBD) kan gunstig zijn bij honden met kanker van het urinewegstelsel

25 augustus 2021

Wetenschap/Cellen: Het gebruik van cannabidiol kan gunstig zijn bij honden met kanker van het urinewegstelsel

In een studie met kankercellen van het urinewegstelsel liet CBD (cannabidiol) “veelbelovende resultaten zien als een enkel middel of in combinatie met mitoxantrone en vinblastine voor de behandeling van urotheliale carcinoma cellen van honden.”

Achtergrond: Urotheliaal carcinoom bij de hond is de meest voorkomende vorm van blaaskanker bij de hond. Behandeling met chemotherapie heeft wisselende respons percentages waardoor de meeste honden binnen een jaar aan hun ziekte bezwijken. Cannabidiol is een opkomende behandeling binnen de oncologie. In gerapporteerde in vivo studies heeft cannabidiol apoptose geïnduceerd, celmigratie verminderd en heeft het gewerkt als een chemotherapie sensibilisator in verschillende menselijke tumortypes. Het doel van deze studie was het karakteriseren van de effecten van cannabidiol op de levensvatbaarheid en apoptose van urotheliaal carcinoom bij honden, zowel als enkel middel als in combinatie met chemotherapie in vitro.

Resultaten: Cannabidiol verminderde de levensvatbaarheid van de cellen en induceerde apoptose in urotheelcellen van honden, zoals bepaald door kristalviolet levensvatbaarheidstest en annexine V/propidiumjodide flowcytometrie. Bovendien leverden combinaties van cannabidiol met mitoxantrone en vinblastine chemotherapie een aanzienlijk verminderde levensvatbaarheid van de cellen en een verhoogde apoptose op in vergelijking met behandeling met één middel alleen. De geneesmiddelinteracties werden als synergetisch beschouwd op basis van berekeningen van de combinatie-index. Daarentegen leidde de combinatie van cannabidiol en carboplatine niet tot een verminderde levensvatbaarheid van de cellen en een verhoogde apoptose in vergelijking met de behandeling met één middel. Combinatie-indexberekeningen suggereerden een antagonistische interactie tussen deze geneesmiddelen. Ten slotte had de combinatie van het niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddel piroxicam met cannabidiol geen significant effect op de levensvatbaarheid van de cellen, hoewel bij sommige cellijnen de levensvatbaarheid van de cellen afnam wanneer mitoxantrone met piroxicam werd gecombineerd.

Conclusies: Cannabidiol liet veelbelovende resultaten zien als enkel middel of in combinatie met mitoxantrone en vinblastine voor de behandeling van urotheliaal carcinoom bij honden. Verdere studies zijn gerechtvaardigd om te onderzoeken of deze resultaten in vivo vertaalbaar zijn.

 

Afdeling Klinische Studies, Ontario Veterinary College, Universiteit van Guelph, Canada.

 

 

Science/Cells: The use of cannabidiol may be beneficial in dogs with cancer of the urinary system

In a study with cancer cells of the urinary system CBD (cannabidiol) showed “promising results as a single agent or in combination with mitoxantrone and vinblastine for treatment of canine urothelial carcinoma cells.”

Department of Clinical Studies, Ontario Veterinary College, University of Guelph, Canada.

Inkol JM, et al. PLoS One. 2021;16(8):e0255591.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook