CBG toont antibacteriële eigenschappen tegen Streptococcus mutans

02 juni 2021

Wetenschap: CBG toont antibacteriële eigenschappen tegen Streptococcus mutans

Streptococcus mutans (S. mutans) is een gram-positieve facultatief anaërobe bacterie en de meest voorkomende ziekteverwekker die in verband wordt gebracht met tandcariës.

In een nieuwe studie toonde CBG (cannabigerol) antibacteriële effecten tegen deze bacterie.

Streptococcus mutans (S. mutans) is een grampositieve facultatief anaërobe bacterie en de meest voorkomende ziekteverwekker die in verband wordt gebracht met tandcariës.

Het organisme is zuurtolerant en kan fysiologische aanpassingen ondergaan om effectief te functioneren in zure milieus zoals carieuze tandplaque.

Van sommige cannabinoïden is vastgesteld dat zij een krachtige antimicrobiële activiteit hebben tegen grampositieve bacteriën. Een van deze cannabinoïden is de niet-psychoactieve, minder belangrijke fytocannabinoïde cannabigerol (CBG).

Hier tonen we aan dat CBG antibacteriële activiteiten vertoont tegen S. mutans. CBG stopt de proliferatie van planktonisch groeiende S. mutans, die wordt beïnvloed door de initiële celdichtheid.

Scanningelektronenmicroscopie met hoge resolutie toonde aan dat de met CBG behandelde bacteriën gezwollen raken met veranderde membraanstructuren.

Transmissie-elektronenmicroscopie leverde gegevens op waaruit bleek dat CBG-behandeling leidt tot intracellulaire ophoping van membraanstructuren.

Nijlrood-, DiOC2(3)- en laurdan-kleuring toonden aan dat CBG de membraaneigenschappen wijzigt, membraanhyperpolarisatie induceert en de membraanfluïditeit vermindert.

Met CBG behandelde bacteriën vertoonden een verhoogde propidiumjodide-opname en een verminderde calceïne AM-kleuring, wat suggereert dat CBG de membraanpermeabiliteit verhoogt en de metabolische activiteit vermindert.

Bovendien voorkwam CBG de door de bacteriën veroorzaakte daling van de pH.

Samenvattend presenteren wij hier gegevens die de mechanismen aantonen waardoor CBG zijn antibacteriële werking tegen S. mutans uitoefent.

Instituut voor tandheelkundige wetenschappen, de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Israël.

Science: CBG shows antibacterial properties against Streptococcus mutans

Streptococcus mutans (S. mutans) is a gram-positive facultatively anaerobic bacterium and the most common pathogen associated with tooth caries.

In a new study CBG (cannabigerol) showed antibacterial effects against this bacterium.

Institute of Dental Sciences, The Hebrew University of Jerusalem, Israel.

Aqawi M, et al. Front Microbiol. 2021;12:656471.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook