Cannabis kan nuttig zijn bij kinderen die chemotherapie ondergaan

03 juli 2019

Wetenschap / Mens: Cannabis kan nuttig zijn bij kinderen die chemotherapie ondergaan

In een kankercentrum kregen 103 kinderen en jongvolwassenen met kanker cannabis voor de behandeling van symptomen, meestal tegen chemotherapie-gerelateerde misselijkheid, pijn en cachexie. Auteurs schreven, dat “pediatrische en jonge volwassen oncologiepatiënten geïnteresseerd zijn in medicinale cannabis om behandelingsgerelateerde symptomen te helpen beheersen.”

In Minnesota is medicinale cannabis goedgekeurd voor gebruik in 2014. Vanaf juli 2015 tot februari 2019, is hun centrum gecertificeerd om 103 pediatrische en jong volwassen patiënten medicinale cannabis te laten gebruiken onder de gekwalificeerde voorwaarden voor kanker en behandeling-gerelateerde symptomen te behandelen.

Men biedt een overzicht van de literatuur over medicinale cannabisgebruik in pediatrische en jong volwassen kankerpatiënten. Ze bieden ook demografische gegevens over onze patiënten gecertificeerd voor medicinale cannabis.

De meest voorkomende diagnoses waren leukemie/lymfoom (36%), hersentumoren (37%) en solide tumoren (26%). De meest voorkomende indicaties waren chemotherapie-gerelateerde misselijkheid, pijn en kanker cachexia.

De leeftijdscategorie bij certificering was 1.4-28,7 jaar (mediaan 15,3 jaar). De tijd tussen diagnose certificering varieerden van 0,5-197 maanden (mediaan 8.9 maanden). De meerderheid (94%) is tijdens hun eerste lijn van de behandeling gecertificeerd. De tijd van certificering ter dood was bij de 32 patiënten die overleden aan kanker van terugkerende of progressieve aard, 1.3-30.3 maanden (mediaan 4,4 jaar).

Ondanks de verzoekende certificering, een subset (24%) had medicinale cannabis nooit achterwege gelaten. In onze ervaring zijn pediatrische en jong volwassen oncologie patiënten geïnteresseerd in medische cannabis die helpen bij het beheren van behandeling-gerelateerde symptomen. Lopende analyse van deze gegevens zal  de therapeutische werking van medicinale cannabis kunnen identificeren.

Division of Pediatric Hematology-Oncology, Children’s Minnesota, USA.

Skrypek MM, et al. Children (Basel). 2019;6(6).

Deutsch

Wissenschaft/Mensch: Cannabis kann bei Kindern hilfreich sein, die sich einer Chemotherapie unterziehen

In einem Krebszentrum erhielten 103 krebskranke Kinder und Jugendliche Cannabis zur Behandlung von Symptomen, hauptsächlich gegen Übelkeit, Schmerzen und Kachexie im Zusammenhang mit einer Chemotherapie.

Die Autoren schrieben, dass “pädiatrische und junge erwachsene Onkologiepatienten an medizinischem Cannabis interessiert sind, um die behandlungsbedingten Symptome zu lindern.”

Abteilung für Pädiatrische Hämatologie-Onkologie, Children’s Minnesota, USA.

Skrypek MM, et al. Children (Basel). 2019;6(6).

English

Science/Human: Cannabis may be helpful in children undergoing chemotherapy

In a cancer centre 103 children and young adults with cancer received cannabis for the management of symptoms, mostly against chemotherapy-related nausea, pain and cachexia. Authors wrote, that “pediatric and young adult oncology patients are interested in medical cannabis to help manage treatment-related symptoms.”

Division of Pediatric Hematology-Oncology, Children’s Minnesota, USA.

Skrypek MM, et al. Children (Basel). 2019;6(6).

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany