Pieter (Arts): Meer ruimte voor plantmedicijnen

08 oktober 2018

Pieter (arts, holistisch counseler, yoga en healing) is een van de ondersteuners van PGMCG. We zullen geregeld artikelen van hem gaan delen op onze website, hieronder het eerste:

In mijn carrière als arts heb ik veel mogen zien en veel mogen leren. Zo startte ik na mijn studie in de psychiatrie waar ik geacht werd pillen voor te schrijven waar ik veelal niet achter stond. De werking ervan berustte vaak, (zoals bij antidepressiva) op een foutieve aanname welke vervolgens door een slimme marketingstrategie van de farmaceutische industrie breed uitgemeten werd, omdat het logisch klonk en daarom goed verkocht.

“Er bestaat een tekort aan een bepaald stofje wat we met dit pilletje suppleren waarop je je snel gelukkiger zult voelen” e.e.a. gepaard met twee fotootjes van een vrouw: links somber, rechts met een stralende lach. Niet gezegd dat deze pillen geen plaats hebben in de behandeling, echter de manier waarop het vandaag de dag wordt ingezet doet de mens weinig recht aan. Het werkt namelijk afhankelijkheid in de hand en de oplossing wordt buiten zichzelf gezocht. Afbouwen durven we niet meer gezien de vreselijke bijwerkingen die dan de kop op steken. Onder deze noemer ‘bijwerkingen’, wordt een groot deel van de ‘werking’ door de vingers gezien. Een antidepressivum met als bijwerking zelfmoordneiging is daarbij geen uitzondering.

Daarna kwam ik terecht in de verslavingszorg. Cliënten kwamen binnen verslaafd aan een middel, en gingen er weg afhankelijk van benzodiazepines. 1-0 voor Big Pharma.
Een jongeman die teveel alcohol dronk omdat hij zich eenzaam voelt krijgt zuchtremmers voorgeschreven, maar of er ook iets met zijn sociaal isolement gedaan werd moest hij ontkennend antwoorden.

Dit is geen betoog tegen de farmaceutische industrie of de zorgverzekeraar die in grote lijnen het beleid van de hedendaagse arts bepalen, maar wel een oproep tot een holistische manier van denken ten aanzien van gezondheid. Inzetten op preventie door middel van een gezonde levensstijl en therapie in harmonie met de natuur (van de mens).

Planten zijn er sinds mensheugenis geweest om balans te brengen of heling te brengen waar nodig. Als ik echter met een kruidenthee aan kom zetten ter vervanging van reguliere medicatie word ik uitgelachen door cliënten, en dat snap ik heel goed. Zeker wanneer het geen onderdeel is van een duurzame verandering in leefstijl.

Sinds een tijdje echter ben ik op het spoor van etherische oliën, welke tot wel 50x krachtiger zijn dan het eerder genoemde theetje. Wat een potentie zit daar in, zowel als medicijn bij ziekte als ter preventie geïntegreerd in een gezonde levensstijl.

Afgelopen week heb ik besloten om te stoppen met werken voor een baas die me voorschrijft welke middelen ik mag gebruiken. Ik heb besloten mijn eigen praktijk, “de Waterman”, verder uit te breiden waarin er ruimte is voor yoga, meditatie en plantmedicijnen. Graag denk ik mee over gezondheid en leefstijl en zo mogelijk het afbouwen/vervangen van reguliere medicatie.

Binnenkort zal ik meer dingen posten hieromtrent dus tot dan. Voor nu, dank voor de aandacht!

Om Shanti

Pieter Meurs