Studie: CBD-rijk cannabisextract verbetert symptomen colitis ulcerosa

23 april 2018

Wetenschap/mens: Een CBD-rijk cannabisextract verbetert symptomen van colitis ulcerosa in een gecontroleerde klinische studie

Een CBD-rijk cannabisextract kan nuttig zijn bij de symptomatische behandeling van colitis ulcerosa. Dit is het resultaat van een placebo-gecontroleerde studie, die door wetenschappers van het Guy’s en St Thomas’ NHS Foundation Trust in London (Verenigd Koninkrijk) werd uitgevoerd. Van de 60 patiënten ontvingen 29 cannabisextract in een capsule en 31 een placebo over een periode van 10 weken. De auteurs wijzen erop dat het extract ook andere componenten bevat, met inbegrip van 4,7% THC. De gemiddelde dagelijkse dosis CBD bedroeg ongeveer 300 mg, die in de ochtend en in de avond genomen in twee dosis , hetgeen gelijk is aan een extra dosis THC van ongeveer 13,5 mg.

Er was geen verschil tussen de cannabis-groep en de placebogroep in termen van het aantal patiënten in remissie na de behandeling. Echter, de kwaliteit van het leven en de algemene beoordeling van de ernst van de ziekte in de cannabis-groep was beter dan in de placebogroep. Er waren een aantal bijwerkingen die kunnen worden toegeschreven aan de THC in het extract, volgens de auteurs. Echter, ook de verbeteringen kunnen door de THC veroorzaakt worden.

 

Irving PM, Iqbal T, Nwokolo C, Subramanian S, Bloom S, Prasad N, Hart A, Murray C, Lindsay JO, Taylor A), Barron R), Wright S). A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled, Parallel-group, Pilot Study of Cannabidiol-rich Botanical Extract in the Symptomatic Treatment of Ulcerative Colitis. Inflamm Bowel Dis. 2018;24(4):714-724.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany