PGMCG in de Margriet van 12/4/2018

12 april 2018

Vandaag is de Margriet van 12 – 19 april op de markt gebracht, hierin staat een en ander over medicinale cannabis en interviews met patiënten waaronder Marian Hutten en Jose Kuijpens van PGMCG

Vijf jaar geleden was Marian Hutten (54) nog afgekeurd. Medicinale cannabis heeft haar leven veranderd; ze is nu volledig arbeidsgeschikt, en kan bijna bijna alles weer.

Als kind had ik al veel last van astmatische bronchitis. Later ging dat over in COPD. Ik moest meerdere keren per dag puffers gebruiken tegen de benauwdheid. Desondanks kreeg ik regelmatig een longontsteking. Gemiddeld zat ik vier keer per jaar aan de antibiotica. En dan nog belandde ik regelmatig in het ziekenhuis.

Na mijn 40ste kwamen er andere klachten bij: fibromyalgie, artrose, botontkalking en chronische pijn. Ik kreeg allerlei medicijnen, waaronder veel zware pijnstillers. Maar ik verdroeg ze allemaal even slecht; ik werd er misselijk en duizelig van, en ze gaven maag- en darmklachten, en problemen met mijn lever en nieren. Genoeg is genoeg, dacht ik vijf jaar geleden. In overleg met mijn huisarts en mijn specialist ben ik toen met alle reguliere medicijnen gestopt. Sindsdien gebruik ik alleen nog medicinale cannabis in verschillende vormen, zoals olie, zalf en via verdamping. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. En ik ben niet één keer meer in het ziekenhuis opgenomen geweest.

Om hier te komen, heb ik wel een lange weg moeten bewandelen. Zo heb ik zes jaar bij mijn huisarts moeten zeuren voordat hij me medicinale cannabis wilde voorschrijven. Er is nog zoveel onwetendheid over, óók onder artsen. Vandaar dat Serge de Bruijn en ik 3,5 jaar geleden de Stichting Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers hebben opgericht. Op onze website geven we veel — wetenschappelijk onderbouwde — informatie. Patiënten kunnen met al hun vragen bij ons terecht. Verder overleggen we veel met de overheid en medici om de kennis en acceptatie te vergroten. Na zijn jarenlange verzet belt mijn huisarts mij nu om advies te vragen!

Maar we zijn er nog lang niet. Zo vergoeden zorgverzekeraars medicinale cannabis sinds 1 januari helemaal niets meer, zelfs niet uit de aanvullende verzekering. Daardoor blijven veel patiënten die er baat bij hebben van het middel verstoken. Daar kan ik me echt boos om maken. We hebben dus nog een boel werk te verzetten.”

Meer informatie: www.pgmcg.nl.

José Kuijpens (55) heeft al ruim vijftien jaar te kampen met chronische vermoeidheid en pijn. Na een jarenlange paracematolverslaving kan ze nu zonder pijnstillers. Dankzij de cannabisolie.

Mensen die wiet als medicijn gebruiken, worden vaak als verslaafden en losers bestempeld. Geheel onterecht. Kijk naar mij. Ik ben een doodnormale vrouw: echtgenote, moeder en voormalig kinderopvangmedewerkster. Aan de buitenkant zie je er niets van dat ik cannabis gebruik; ik ben nooit stoned. Maar het zorgt er wel voor dat ik tenminste nog een beetje normaal kan functioneren.

In 2002 kreeg ik last van allerlei vage klachten: slecht slapen, ernstige spierkrampen, nergens energie voor. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), luidde de diagnose. Daar is geen behandeling tegen. ‘Waarom probeer je geen cannabis?’, opperde de huisarts. Ik was inmiddels zo wanhopig, dat ik overal voor openstond. Maar van het roken van joints werd ik vooral stoned, dus stopte ik daar weer mee.

Ik modderde jaren door — op een gegeven moment slikte ik wel vijftien paracetamol op een dag — tot ik in 2013 op internet op CBD-olie stuitte. De druppels onder mijn tong hadden direct effect; de pijn was beter te verdragen, en ik had meer energie. Tot mijn opluchting voelde ik me er totaal niet stoned door. Toen ik twee jaar later bij een operatie zenuwschade in mijn lies opliep, bleek de cannabis een life saver; het is het enige wat een beetje werkt tegen de chronische zenuwpijn die ik nu bovenop de CVS heb.

Helaas vergoeden verzekeraars medicinale wiet niet. De preparaten uit de apotheek zijn voor ons onbetaalbaar, dus verbouwen we de plantjes zelf. Mijn man bereidt er olie uit. Ook maakt hij cannabiszalf, tegen mijn reumatische klachten. Inmiddels weet ik precies hoeveel ik overal van nodig heb.

Als gevolg van de pijn en vermoeidheid was mijn wereld heel klein geworden. Het voelde alsof mijn hoofd vol watten zat; alles ging langs me heen. Dankzij de cannabis heb ik mijn leven terug. Afgezien van een bloedverdunner, slik ik helemaal geen medicijnen meer. En hoewel ik altijd pijn heb en houd, maak ik weer contact met anderen, doe ik weer mee. Ik zou niet meer zonder kunnen.”