Wat zit er in mijn cannabis, steeds meer coffeeshops laten dit testen!

12 februari 2018

Als je als patiënt genoodzaakt bent om je cannabis(product) uit de coffeeshop te betrekken is het fijn als je weet wat er in je cannabis zit, er zijn maar een paar labs die het voor hun kunnen testen (illegaal) omdat er geen legaal product geleverd wordt maar een gedoogd product.

Gelukkig zijn er steeds meer coffeeshops die het wel laten testen, omdat de consument graag wil weten wat hij consumeert. Voor patiënten is dit nog van groter belang, zodat ze weten welke stofjes voor hun behulpzaam zijn en wat niet.

Als patiënt wil je weten of het biologisch gekweekt is zonder zware metalen, pesticiden en andere vervuilingen en op het eindproduct, geen suikerwater of andere verzwaringsmiddelen om het product aantrekkelijker te maken (voor het oog) voor de verkoop.

Op 9 februari verscheen dit artikel op Bond van Cannabis Detaillisten (BCD)

Coffeeshops testen wiet

Enkele tientallen coffeeshops in Nederland voldoen aan de groeiende vraag naar productkennis en laten daarom hun wiet testen in een laboratorium. Waarom zou je dat doen, hoe werkt het en mag dat eigenlijk wel?

In Nederland groeit de honger naar kennis over de werkzame bestanddelen van cannabis. De bewustwording over de werking van sommige cannabinoïden en terpenen heeft deels te maken met het snelgroeiende medicinale wietgebruik. Die groeiende kennisbehoefte heeft ook te maken met ontwikkelingen op de Amerikaanse markt. Steeds meer legale wiet vindt in de VS en Canada zijn weg naar de blower. Bij een legaal product stellen consumenten de vraag: ‘Welke stoffen zitten er nu in die wiet?’

Zoals de krachtsporter weet dat hij met eiwitrijke voeding extra spiermassa kan opbouwen, zo wil ook de blower steeds vaker weten welke effecten bepaalde bestanddelen van de wiet hebben op lichaam en geest. Wat zit er in mijn wiet? Welke stof bepaalt die specifieke smaak? Welk effect heeft een wietsoort en welke stoffen bepalen die uitwerking?

Om de smaak en de werking te bepalen moet je de wiet testen. Een coffeeshopondernemer kan dat prima zelf doen met ruiken, kijken, voelen of bestuderen onder een microscoop. Een rooktest is daarbij de spreekwoordelijke kers op de taart. Enkele coffeeshops gaan een stap verder en laten hun wiet testen door een lab. Daar wordt de wiet getest op cannabinoïden, terpenen en eventuele vervuiling.

Waarom zou je zover gaan om de wiet te laten testen in een laboratorium? We spraken erover met twee laboratoria en een coffeeshopondernemer.

Lees meer

We zijn zeer blij met dit initiatief van de coffeeshopondernemers.

Zij denken mee aan onze gezondheid, terwijl de overheid daar veel te laks mee omgaat.