Medicinaal gebruik van cannabis verbetert de cognitieve prestaties

18 februari 2018

Het medicinaal gebruik van cannabis verbetert de prestaties van de taken gemeten in intellectuele prestaties. Dit is het resultaat van het onderzoek door wetenschappers van het McLean ziekenhuis in Belmont (USA). De deelnemers waren voordat ze startte met cannabis en 3 maanden later getest. De patiënten hebben eenmulti-source interferentie test (MSIT) uitgevoerd, terwijl ze een functionele magnetische resonantie imaging (fMRI) kregen. De MSIT is ontwikkeld om van de normale menselijke cognitieve prestaties en de psychische pathofysiologie te bestuderen.

Na 3 maanden behandeling bleken cannabis patiënten verbeterde prestaties, begeleid door veranderingen in het patroon van de hersenen door activering binnen bepaalde gebieden van de hersenen (gyrus cinguli, frontale regio’s). De auteurs schreven dat na de cannabis behandeling “suggereert na controles het patroon van de activering van de hersenen eerder die van gezonde uit eerdere studies dan degenen die vóór de behandeling leek op wat een mogelijke normalisatie van de hersenfunctie ten opzichte van de oorspronkelijke situatie” . Ze concludeerden dat hun bevindingen suggereren dat het medisch gebruik van cannabis “ten opzichte van het recreatieve gebruik van cannabis leidt tot andere effecten zoals vergeleken, zoals werd aangetoond dat recreatieve drugsgebruikers vergezeld gaan van een daling in de prestaties toonden, ” een gemodificeerde hersenen activeren”. De patiënten melde ook verbeteringen van de klinische status en gezondheid gerelateerde parameters.

Gruber SA, Sagar KA, Dahlgren MK, Gonenc A, Smith RT, Lambros AM, Cabrera KB, Lukas SE. The Grass Might Be Greener: Medical Marijuana Patients Exhibit Altered Brain Activity and Improved Executive Function after 3 Months of Treatment. Front Pharmacol. 2018;8:983.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany