Cannabisgebruik vermindert motivatie niet bij adolescenten

30 januari 2018

Cannabisgebruik vermindert motivatie niet bij adolescenten in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar, volgens onderzoek door wetenschappers van het departement psychologie van de Florida International University in Miami, Verenigde Staten. Zij vergeleken 36 regelmatige cannabisgebruikers en 43 incidentele gebruikers. Motivatie werd gemeten door twee gevestigde schalen (apathie evaluatie schaal en motivatie en betrokkenheid schaal).

Na controle voor mogelijke andere factoren, die invloed op motivatie hebben kunnen, werden geen significante verschillen waargenomen tussen regelmatige en lichte gebruikers op alle motivatie-indexen. Ook werden geen samenwerkingsverbanden tussen motivatie en periode of meer dan 30 dagen cannabis gebruik (CU) waargenomen. Auteurs concludeerden dat ze hun “bevindingen ondersteunen en er geen een link is tussen verminderde motivatie en CU bij adolescenten na controle voor relevante punten.”

Pacheco-Colón I, Coxe S, Musser ED, Duperrouzel JC, Ross JM, Gonzalez R. Is Cannabis Use Associated with Various Indices of Motivation Among Adolescents? Subst Use Misuse, 22. Dezember 2017:1-12.