Cannabisgebruik geassocieerd met lager sterftecijfer bij hartfalen

28 januari 2018

Volgens een breed onderzoek in de US met meer dan 6 miljoen ziekenhuis verblijven over een periode van 7 jaar werd cannabisgebruik geassocieerd met een verlaagd risico om te sterven in het ziekenhuis als gevolg van hartfalen. Studieresultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Circulation. Cannabisgebruikers hadden lagere waardes van boezemfibrilleren (onregelmatige hartslag).

Onder 6.065.000 hartfalende ziekenhuisbezoekers waren er 1.213 (0,02%) afhankelijke cannabisgebruikers en 23.737 (0,40%) niet-afhankelijke cannabisgebruikers. In vergelijking met waargenomen niet-gebruikers waren er aanzienlijk verminderde kansen van boezemfibrilleren onder cannabisgebruikers door ongeveer 30% in afhankelijke gebruikers en ongeveer 20% bij niet-afhankelijke gebruikers. Sterfte tijdens het verblijf in het ziekenhuis was verminderd met 58 procent bij afhankelijke cannabisgebruikers en 46% bij niet-afhankelijke gebruikers. De Auteur schreef: “deze studie bevat een belangrijke gelegenheid om te verkennen van het preventief mechanisme van cannabis op het boezemfibrilleren en het therapeutisch potentieel bij hartfalen van patiënten.”

Adegbala O, Akinjero A, Adejumo A, Alliu S, Akintoye E, Edo-Osagie E, Akinyemiju T. Among Patients With Heart Failure, Cannabis Use is Associated With Reduced Occurrence of Atrial Fibrillation and In-hospital Mortality; Evidence From the Nationwide Survey 2007-2014. Circulation. 2017;136:A14752.