Studie: Medicinale cannabis bij Crohn 45% in remissie

29 november 2017

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen over de hele wereld reclame maken voor cannabis als medicijn is simpelweg omdat het werkt. Zonder de angst voor eventuele bijwerkingen die erger zijn dan de kwaal.

Voor velen is wiet een veilig alternatief medicijn bij slopende ziektes, dankzij een onderzoek kan de ziekte van Crohn aan deze lijst van ziektes worden toegevoegd. De ziekte van Crohn is een ziekte met chronisch ontstoken darmen, lijkend op het prikkelbare darm syndroom, alleen de symptomen zijn veel ernstiger. De ziekte kan het hele spijsverteringskanaal doen ontsteken, wat o.a. buikpijn, ernstige diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en zelfs ondervoeding tot gevolg kan hebben. De ziekte kan variëren van mild, af en toe een opvlamming veroorzakend, tot ernstig, waar mensen geen normaal productief leven meer kunnen leiden.

Tot nu toe is er geen genezing, steroïden en het immuunsysteem onderdrukkende medicatie wordt gebruikt om de symptomen te onderdrukken. In 2013 werd de eerste medische studie naar het effect van mediwiet bij de ziekte van Crohn uitgevoerd. Het onderzoek was kleinschalig en bevatte slechts 21 patienten waarbij de ziekte van Crohn actief was. Van deze 21 patiënten kregen er 11 cannabis en 10 een placebo.

Persoonlijk vind ik het interessant dat deze studie is uitgevoerd met gerookte cannabis, in de vorm van joints. In de meeste onderzoeken die ik heb gezien werd de voorkeur gegeven aan wiet in eten, olie of uit de vaporizer in plaats van gerookt. Dit is dan ook echt een verklaring die laat zien dat ook gerookte wiet als een medicijn zou moeten worden beschouwd-ook als dit niet de meest traditionele manier van onderzoek is.

De 11 kregen cannabisjoints met ongeveer 23% THC en 5%CBD. De placebo-groep kreeg joints met cannabis waar de THC was uitgehaald. Ze kregen de opdracht om elke dag 2 joints te roken voor een periode van 8 weken lang. Na de 8 weken, 5 van de 11 patiënten (45%) in de cannabisgroep hadden een volledige remissie van de ziekte van Crohn bereikt. Tien van de elf hadden een verbetering in symptomen zonder noemenswaardige bijwerkingen. Bijwerkingen zijn in dit onderzoek niet geregistreerd, alhoewel iedereen die wel eens cannabis heeft gerookt de algemene bijwerkingen zoals een droge mond en droge ogen als de meest irritante kent.

Van de patienten in de placebo-groep, hadden 4 van de 10 een verergering van hun klachten- en ik heb een theorie, maar ben geen wetenschapper- ze hebben beweerd dat ze de THC uit de cannabis hebben gehaald, maar van CBD is bekend dat ze veelal dezelfde effecten heeft als THC, zonder de psycho-actieve reactie. De geboekte resultaten bevestigde hun conclusie dat er verder onderzoek nodig is op een grotere schaal met etenswaren en niet gerookte cannabis om vast te stellen hoe effectief cannabis kan zijn voor deze aandoening. Het onderzoek werd uitgevoerd in 2013 – tot op heden kan er geen informatie over andere studies worden gevonden. Dit onderzoek bevestigt de verhalen van veel patiënten die last hebben van de ziekte van Crohn en die zich tot alternatieve medicatie hebben gewend op het moment dat steroïden en immuun-suppressiva niet werkten.

Bij een moeder werd haar zoon uit huis geplaatst omdat ze aan zelfmedicatie deed in een staat waar dat niet was toegestaan – maar cannabis is het enige medicijn dat haar verlichting geeft sinds ze is gediagnosticeerd. Hopelijk zullen er nieuwe onderzoeken komen over dit onderwerp in de toekomst. Iedere aandoening die behandeld kan worden met medicinale cannabis biedt patiënten een veiliger alternatief voor moderne medicatie.

Bron (English)

Met dank aan Reginald Godée, crohnpatiënt