UMC Utrecht publiekslezing over drugs als medicijn op donderdag 7 november

7 nov 2019   |   19:30 –

Programma

19.00 uur Ontvangst, registratie en informatiemarkt

19.30 uur Welkom
Drugs: the good, the bad en de behandelmogelijkheden
Dr. Albert Batalla Cases, psychiater
Dr. Batalla Cases gaat ook in gesprek met een patiënt

Een paradoxale plant: cannabis als veelbelovend antipsychoticum?
Dr. Matthijs Bossong, onderzoeker

Psilocybine: helpt de stof uit paddo’s en truffels tegen depressie?
Dr. Metten Somers, psychiater
20.45 uur Afsluiting van de lezing en mogelijkheid tot napraten met een kopje koffie of thee

21.15 uur Einde

Het gebruik van cannabis kan leiden tot psychose, maar kan het ook een medicijn tegen psychose zijn? En in hoeverre kunnen stofjes uit paddo’s misschien helpen bij een resistente depressie? In het UMC Utrecht loop hier onderzoek naar, de onderzoekers geven hierover op 7 november een publiekslezing.

Het nadeel van cannabis is op de eerste plaats dat het verslavend is. In hoeverre dat zo is hangt van verschillende factoren af. Psychiater Albert Batalla Cases: “De genen spelen een grote rol. Die maken dat je meer of minder verslavingsgevoelig bent. Maar daarnaast heeft ook de omgeving invloed: waar je opgroeit, je achtergrond, of je een trauma hebt gehad en uiteraard de hoeveelheid cannabis die je gebruikt.”
Een ander nadeel is dat het gebruik van cannabis het ontwikkelen van een psychose kan bevorderen. “Ook dat is deels genetisch bepaald. Als je een aangeboren aanleg hebt voor een psychose, kan het gebruik van cannabis ervoor zorgen dat je die ook krijgt of dat je die eerder krijgt dan anders.”
Nu zijn er aanwijzingen dat een stof uit cannabis ook een medicijn tegen psychose kan zijn. Hoe zit dat? Albert legt uit dat cannabis een complexe plant is, die uit vele verschillende stoffen bestaat. “De bekendste is THC. Dat is de stof waar je high van wordt. En dit is tegelijkertijd de stof die psychoses zou kunnen bevorderen. Van een andere stof, cannabidiol (CBD), is bekend dat het soms pijnstillend kan werken. Maar er zijn nu ook aanwijzingen dat het tegen psychose kan werken.”
Sinds een jaar of twintig is bekend dat de mens een lichaamseigen cannabis-systeem heeft: het endocannabinoïde-systeem. Dit systeem maakt stoffen aan die erg lijken op cannabisachtige stoffen. In de hersenen zitten receptoren die deze stof ontvangen waarna ze bijdragen aan verschillende processen zoals hoe we pijn ervaren en ons hongergevoel. Ook is inmiddels duidelijk dat deze stoffen effect hebben op hoe de wereld bij ons binnenkomt, hoe we prikkels ervaren. Cannabis maakt gebruikt en verstoort dit endocannabinoïde-systeem. Albert: “Uit onderzoek blijkt dat THC en CBD tegengestelde effecten op de hersenen hebben.”

lees meer

Datum: donderdag 7 november
Locatie: blauwe collegezaal (bewegwijzering vanaf hoofdingang)
Start lezing: 19:30 uur
Adres: Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht
Kosten: deelname aan publiekslezing is gratis