Gemeenteraadsverkiezingen

21 mrt 2018   |   07:00 – 21:00

Gemeenteraadsverkiezingen.

Dit jaar vinden ze plaats op 21 maart.

Check de Cannabis-Kieswijzer en laat je stem niet in rook op gaan!

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 worden op 21 maart gehouden, maar sommige politieke partijen doen niet overal mee.

Minder gemeenten
Per 1 januari 2018 is in Nederland het aantal gemeenten 380. Drie decennia geleden bestond Nederland nog uit 774 gemeenten. Zoals de plannen er nu uitzien, zal het aantal gemeenten per 1 januari 2019 verder afnemen met zo’n 35 gemeenten.

De omvang van een gemeenteraad hangt samen met het aantal inwoners van de gemeente. De grootste gemeenteraden van Nederland (bij gemeenten met meer dan 200.000 inwoners) telt 45 leden, de kleinste 9 leden (bij gemeenten met minder dan 3000 inwoners). De vergoeding die raadsleden ontvangen is afhankelijk van het aantal zetels in de raad, gekoppeld aan het aantal inwoners van de gemeente. Het aantal raadsleden – en dus zetels – is altijd oneven.

Lees meer

Voor gemeente Tilburg , Amsterdam, Breda en meer zie Cannabis-Kieswijzer