Wetenschappelijke onderzoeken Cannabidiol (CBD) 2019

09 juni 2019

In onderstaand overzicht de belangrijkste onderzoeken omtrent CBD in 2019

CBD produceert synergetische antitumoreffecten met antikankermedicatie in colorectale kankercellen
Onderzoekers hebben ontdekt dat de combinatie van cannabidiol en TNF-gerelateerd apoptose-inducerend ligand (TRAIL) synergetische antitumoreffecten produceert. Ze schreven dat CBD de TRAIL-geïnduceerde apoptose, een vorm van geprogrammeerde celdood, verbetert, wat ‘suggereert dat cannabidiol een nieuw middel is om de gevoeligheid voor TRAIL te vergroten’.[1]

CBD en palmitoylethanolamine kunnen nuttig zijn bij inflammatoire darmaandoeningen
Een gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde studie beoordeelde het effect van palmitoylethanolamine (PEA) of CBD op de absorptie van lactulose en mannitol bij de mens met 600 mg aspirine. In vivo veroorzaakte aspirine een toename in de absorptie van lactulose en mannitol, die werden verminderd door PEA of CBD. De auteurs concludeerden dat beide stoffen “de doorlaatbaarheid in de menselijke dikke darm verminderen. Deze bevindingen hebben implicaties voor aandoeningen die verband houden met een verhoogde darmpermeabiliteit, zoals inflammatoire darmziekte.[2]

Hoge doses CBD kunnen negatieve effecten hebben op de lever
Muizen die werden behandeld met hoge orale doses CBD (tot 2560 mg per kilogram lichaamsgewicht) vertoonden tekenen van levertoxiciteit. De auteurs merkten op dat hun observatie relevant kan zijn voor patiënten die tot 20 mg CBD per kilogram lichaamsgewicht ontvangen. Ze merkten op dat “de betrokkenheid van verschillende pathways geassocieerd met lipiden- en xenobiotisch metabolisme ernstige zorgen oproept over mogelijke interacties tussen geneesmiddelen en de veiligheid van CBD.”[3]

CBD-extracten kunnen de kwaliteit van leven van patiënten met epilepsie verbeteren zonder invloed op epileptische aanvallen
In een open studie kregen patiënten met therapieresistente epilepsie het CBD-extract Epidiolex, beginnend bij 5 mg / kg / dag en maximaal 50 mg / kg per dag. 53 patiënten voltooiden de inschrijving voor het onderzoek. Er was een significante verbetering van de kwaliteit van leven na een jaar behandeling. Deze verbetering ging niet gepaard met veranderingen in de ernst van de aanvallen.[4]

[1] Kim JL, et al. Cancers (Basel). 2019;11(5).

[2] Couch DG, Cook H, Ortori C, Barrett D, Lund JN, O’Sullivan SE. Inflamm Bowel Dis. 2019;25(6):1006-1018.

[3] Ewing LE, et al. Molecules. 2019;24(9).

[4] Gaston TE, et al. Epilepsy Behav. 2019;95:10-17.]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany